“Een wapenschild, dat is iets voor de eeuwigheid”

28
jun
2019

Enkele maanden geleden klopte onze gemeente aan bij Luc Morjaeu. Of hij een wapenschild wilde ontwerpen voor Puurs-Sint-Amands, vroegen ze. Daar moest hij niet lang over nadenken. Het resultaat? Een mooi, traditioneel blazoen waarin elke deelgemeente een plaatsje kreeg.

We kennen jou als striptekenaar van Suske en Wiske. Hoe kwam de gemeente bij jou terecht voor haar wapenschild?

“Zo’n dertig jaar geleden vroeg mijn schoonvader, de toenmalige gemeentesecretaris, of ik een wapenschild voor Puurs wilde ontwerpen. Ik was toen nog student Vrije Grafiek aan de Academie van Antwerpen en vond dat een hele eer. Mijn voorstel werd toen goed onthaald. Zo goed zelfs, dat ik nu ook aan het wapenschild voor Puurs-Sint-Amands mag meewerken.”

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

Aan het definitieve ontwerp ging een lang proces vooraf. Hoe ging dat in zijn werk?

“Ik verdiepte me in de geschiedenis van onze gemeente. En zat verschillende keren samen met de burgemeester en de betrokken gemeentediensten. Voor hen was het cruciaal dat elke deelgemeente zich in het nieuwe wapenschild zou herkennen.”

“We werkten toen drie voorstellen uit. En legden die voor aan de Vlaamse Heraldische Raad. Die waakt in opdracht van de Vlaamse regering over de geschiedkundige correctheid van een wapenschild en legt bepaalde regels op. Je kunt dus nooit zomaar iets uit de losse pols schudden. De Raad vond de tekening geslaagd, maar het geheel was te druk. Daarom formuleerden ze een tegenvoorstel, dat als basis diende voor het uiteindelijke wapenschild.”

“Elk wapenschild moet voldoen aan specifieke heraldische regels. Je kunt nooit zomaar iets uit de losse pols schudden.”

 

En hoe ziet dat eruit?

“Het wapenschild bestaat uit vier kwartieren. Bovenaan vind je de schuinbalk voor Puurs, Breendonk en Kalfort en de klimmende leeuw van Sint-Amands. Onderaan staan de croy van Liezele-Lippelo en de haan van Ruisbroek. In het grasveld verwerkten we subtiele verwijzingen naar Oppuurs en Lippelo: de zwarte rozen van Snoy en de zilveren rozen uit het wapen van Beughem.”

“Ook over de wapenhouders is goed nagedacht. Rechts vind je Sint-Pieter, die Puurs vertegenwoordigd. En links Sint-Amandus, die de draak vertrappelt.”

Je ontwierp nu twee wapenschilden voor de gemeente. Volgt er nog een derde?

“Dat denk ik niet. Het wapenschild van Puurs-Sint-Amands is geënt op traditie. Een bewuste keuze. Nieuwe edellieden kiezen soms voor hedendaagse elementen in hun wapenschild. Zo ontstaan er blazoenen met floppydisks in. Geen jongere weet nog wat dat zijn. De heraldische symbolen op het wapenschild van Puurs-Sint-Amands zijn al lang vastgelegd, waardoor het wapenschild eeuwen later nog steeds relevant zal zijn.”

Meer info?

Contactformulier