“Iedereen welkom op de Boerderie”

24
mei
2019

Ben je deze zomer op zoek naar verkoeling? Ga dan eens langs bij Bar Boerderie. Je kinderen spelen er tussen de konijnen en de kippen. En jij geniet van een frisse pint, professioneel ingeschonken door de cliënten van Flegado. Ken je Bar Boerderie nog niet? Flegado-medewerkers Koen en Sander en cliënten Katrin en Luc vertellen je met plezier meer over de nieuwste hotspot van Ruisbroek.

Koen: “Twee jaar geleden liepen Alexandra en Eline – twee studenten aan de Artevelde-hogeschool – stage bij Flegado. Hun opdracht: onderzoeken hoe Flegado de band met haar buurtbewoners kan verstevigen. In hun eindwerk stelden zij Bar Boerderie voor, een project waarbij Flegado-cliënten buurtbewoners uitnodigen voor een drankje en een babbeltje in onze boerderij.

Dat voorstel is ondertussen realiteit geworden. Waren de cliënten meteen enthousiast?

Sander: “Ja! Er stonden al snel dertig cliënten te springen om de bar uit te baten. Zij nemen heel wat verantwoordelijkheden op zich: ze zorgen dat de bar er piekfijn uitziet, schenken drankjes in en doen de afwas.”

“Continue ondersteuning is belangrijk. Daarom schreven we een draaiboek uit waarin we verschillende scenario’s in beeld brengen. Weten de cliënten niet hoe ze op een situatie moeten reageren? Dan raadplegen ze het draaiboek. Daarnaast volgen ze iedere week een opleiding. Zo frissen ze hun kennis op. En staan ze zelfverzekerd in de bar. Onze cliënten nemen een heel mooie rol op zich.”

“De cliënten krijgen heel wat verantwoordelijkheden. Zij zorgen ervoor dat de bar er piekfijn uitziet, schenken drankjes in en doen de afwas. Ze nemen een hele mooie rol op zich.”

“We betrekken de cliënten bij zoveel mogelijk activiteiten. Dit jaar serveren we ons eigen Boerderie-bier, geproduceerd in een Boomse microbrouwerij. Onze cliënten hebben de etiketten zelf op de bierflessen gekleefd. We dromen ervan om hen ook bij het brouwproces zelf te betrekken. Door hen bijvoorbeeld ingrediënten te laten afwegen. Maar dat vraagt veel voorbereiding.”

Na enkele proefedities volgde op 25 mei 2019 de officiële opening. Wat staat er op de agenda?

Sander: “Deze zomer zetten we elke woensdag- en zaterdagnamiddag de luiken van onze bar open. Iedereen is dan welkom voor een drankje op onze gezellige boerderij. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten, zoals een Kubb-toernooi en een Leste bierproeverij-namiddag.”

Luc: “Vorig jaar hebben we ook een Kubb-wedstrijd georganiseerd. Dat was plezant. Zolang je de koning maar niet raakt, want dan verlies je!”

Jullie organiseren ook een aantal optredens. Waar kijk je het meeste naar uit?

Katrin: “Op 19 juli treedt Ina Rose op. Vorig jaar was zij ook van de partij. Ik mocht toen mee zingen en dansen. Op een liedje uit de film The Broken Circle Breakdown. Heel tof!”

Sander: “Muziek is heel belangrijk voor ons. Want jong en oud voelt er zich door aangesproken.”

Wie hopen jullie te verwelkomen?

Katrin: “Iedereen is welkom op onze Boerderie!”

Luc: “Vorig jaar hadden we een prachtzomer. We ontvingen toen een heel breed publiek. Niet enkel buurtbewoners, maar ook familie van de cliënten. En zelfs fietsers uit Boom, die hier even kwamen uitrusten.”

Sander: “Bar Boerderie is ideaal voor gezinnen met kinderen. We hebben konijnen, kippen en twee geiten. En natuurlijk de ster van onze boerderij: Suzanneke de ezel! De kinderen maken kennis met de dieren. En de ouders genieten ondertussen rustig van een drankje. Iedereen blij!”

Bar Boerderie, Achterhoefweg 37, 2870 Ruisbroek

Elke woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ruimere openingsuren bij avondactiviteiten.

Meer info?

Contactformulier