"We mogen trots zijn op ons Fort!"

30
okt
2019

Het bruist in Fort Liezele. Steeds meer mensen (her)ontdekken het historische monument. En dat danken we grotendeels aan de vrijwilligers van vzw Memorial Museum Fort Liezele. Zij organiseren er concerten, lezingen, recreatieve evenementen, leiden toeristen en klassen rond en openden vorig jaar een audiovisuele zaal. “Het militair-historische luik blijft belangrijk”, benadrukt voorzitter Kurt Van Camp, “maar tegelijk werken we hard aan een bredere ontsluiting.” 

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

De laatste jaren waait er een nieuwe wind door de vzw. Hoe komt dat? 

“In 2016 kregen we van de gemeente een uitgebreide opdracht. Vroeger focusten we vooral op de werking van het museum. Maar de gemeente vroeg ons om het Fort op een cultuur-toeristische manier te ontsluiten om een breder publiek aan te spreken. Daarom organiseren we nu lezingen, boekvoorstellingen, concerten, toneelstukken en een hele reeks evenementen. Zo willen we onder andere meer gezinnen met kinderen bereiken.” 

“De activiteiten worden gesmaakt. Monumentendag dit jaar was een groot succes: we gooiden hoge ogen met het volledig ingerichte soldatendorp en de antieke ambulance. En tijdens het optreden van Katastroof in augustus waren er heel wat dertigers en veertigers positief verrast door de metamorfose van het Fort. Ze herkenden de plek van hun kindertijd nauwelijks.”  

“Dertigers en veertigers herkennen het Fort uit hun kindertijd nauwelijks.” 

“Daarnaast pasten we de laatste jaren ook onze infrastructuur aan. We beschikken nu over twee ruimtes voor pop-uptentoonstellingen. En we richtten een audiovisuele zaal met cinema-opstelling in, voor een zestigtal bezoekers. Ideaal voor bedrijven die een vergaderlocatie zoeken, want de zaal beschikt over de modernste technieken.” 

Onderging de museumopstelling zelf ook een transformatie?  

“Nog niet, maar dat komt. We hechten veel belang aan het militair-historische luik in het museum. Het Fort is een van de best bewaarde forten van de Antwerpse fortengordel. En het bevindt zich in onze gemeente: daar mogen we fier op zijn! We willen dan ook dat er zoveel mogelijk kinderen en jongeren kennis mee maken. Maar dan moeten we afstappen van de klassieke opstelling en de digitale weg inslaan.” 

Sinds kort heeft Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland ook een toeristisch infopunt in Park Fort Liezele. Een succes? 

Zeker. Park Fort Liezele is de ideale locatie voor een toeristisch infopunt. Niet alleen omdat het Fort er is gevestigd, maar ook omdat verschillende wandelpaden er elkaar kruisen. Bezoekers vinden er verschillende brochures en wandelroutes. En als ze een specifieke vraag hebben, kunnen ze er op maandagnamiddag terecht bij een medewerker van de toeristische dienst.” 

“Na een wandeling of museumbezoek kunnen bezoekers terecht in fortcafé De Batterie. Dat wilden we oorspronkelijk zelf uitbaten, maar dat hebben we wijselijk overgelaten aan Mathy en Sander, de concessiehouders. De originele materialen van het fort staan er prominent in de kijker. En dat authentieke karakter spreekt veel bezoekers aan.” 

Jullie werking is enorm uitgebreid. Lukt dat met de huidige vrijwilligersaantallen? 

“Onze vzw telt op dit moment een vijftigtal vrijwilligers. We schakelen hen het liefst in voor de taken die ze graag doen: gidsen, evenementen organiseren, re-enactment, allerlei klusjes … Er is voor ieder wat wils. Maar er is veel werk. Dus we verwelkomen met veel plezier nieuwe kandidaten!” 

Meer info?

Contactformulier