10-daagse van geestelijke gezondheid

Van 1 tot 10 oktober vestigen we in onze gemeente opnieuw de aandacht op het belang van veerkracht. Dat mentaal welzijn zo belangrijk is, bleek de voorbije maanden des te meer tijdens de coronacrisis.

Of het nu gaat over niet goed in je vel zitten, of over psychische problemen: erover praten blijft voor velen moeilijk. Dat taboe beïnvloedt het leven van personen met een psychische kwetsbaarheid en dat van hun naasten. Daarom doet Puurs-Sint-Amands opnieuw mee aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid.

Spreuken doorbreken taboe
Vanaf 1 oktober ontdek je spreuken op verschillende gebouwen in Puurs-Sint-Amands. Ann-Marie Morel, schepen van welzijn: “Om het thema van geestelijke gezondheid zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen en het taboe errond te doorbreken, vullen we het straatbeeld voor het tweede jaar op rij met bemoedigende spreuken. Die vind je in alle woonkernen op de ramen van gemeentelijke gebouwen en van lokale handelaars. Bij thuisverpleging De Brug in Puurs en de apotheek in Oppuurs maar ook bijvoorbeeld bij kapperszaak Sans Chichi in Kalfort en café de Wandeling in Lippelo.”

Expo en lezingen
Ook cc Binder zet zijn schouders onder de actie: de hele maand oktober besteden zij in hun programmatie aandacht aan geestelijke gezondheid.

Op 8 oktober heeft Arlette het in 'Oerschreeuw van een moeder' over het verlies van haar zoon. Hij stierf aan de gevolgen van een maagbloeding, vermoedelijk door zijn alcohol- en drugsverslaving.

Twee weken later, op 22 oktober, kun je in cc Binder terecht voor een lezing over de ontstaansmechanismen van stress. En, misschien nog wel belangrijker, een handleiding voor een praktische aanpak. Deze lezing is in samenwerking met Revida. Zij helpen personen met klachten ten gevolge van stress.

Op vrijdag 23 oktober opent Nelle Van de Ven haar fototentoonstelling. Zij verbleef het afgelopen jaar in een psychiatrisch centrum om enkele gebeurtenissen te verwerken. Op de moeilijke momenten nam ze haar camera erbij. Daaruit ontstond een reeks zelfportretten die haar verhaal vertellen. Ze zijn nog tot 10 november te zien in exporuimte BAAK.

Alle praktische info over deze activiteiten vind je in de kalenderpagina’s of op www.ccbinder.be

Meer info?

Contactformulier