Alles wat je moet weten over de coronapas

28
okt
2021

Je zult steeds vaker je coronapas moeten voorleggen. Maar hoe werkt dat nu?

Wat is een coronapas?

Covid Safe Ticket, coronapas, covidpas, … Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde document. Namelijk een document dat certificaten bevat over jouw coronasituatie. De coronapas kan drie types certificaten bevatten:

  • een vaccinatiecertificaat: daarmee bewijs je dat je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Voor elke vaccinatie ontvang je een apart certificaat.
  • een herstelcertificaat: daarmee toon je aan dat je hersteld bent van het virus na een positieve coronatest van maximaal zes maanden geleden.
  • een testcertificaat: daarmee bewijs je dat je een coronatest onderging waarvan het resultaat negatief was (een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een sneltest niet ouder dan 24 uur).

Het is mogelijk dat jouw coronapas meerdere certificaten bevat: bijvoorbeeld twee vaccinatiecertificaten en één herstelcertificaat.

Elk certificaat bevat een unieke QR-code. Als je die laat scannen, ziet de persoon die jou moet controleren meteen of je over de nodige documenten beschikt.

Hoe vraag je een coronapas aan?

Je kunt op drie manieren aan je coronapas geraken.

  • Via je smartphone: download de officiële CovidSafeBE-app en meld je daar aan met je digitale ID zoals itsme. Je certificaten worden zichtbaar in de app en zo heb je ze altijd digitaal op zak.

         VIDEO: zo installeer en gebruik je de app.

  • Via overheidswebsites: surf bijvoorbeeld naar Mijn Burgerprofiel, MijnGezondheid.be of MyHealthViewer. Ook daar moet je je aanmelden: met je identiteitskaart (en kaartlezer) of met je digitale ID zoals itsme. Je ontvangt je coronapas dan als pdf die je digitaal bewaart of afdrukt op papier.
  • Via de telefoon: als Vlaming kun je bellen naar 078 78 78 50. Op basis van je rijksregisternummer krijg je de papieren coronapas thuis opgestuurd, dat kan wel een weekje duren.

 

Vraag hulp

Lukt het je echt niet om een coronapas aan te vragen? Dan helpen wij je graag verder.

Kom langs bij onze balies. Je bent tijdens de openingsuren welkom bij:

Vraag raad aan de computercoaches. Zij leggen je uit hoe je je digitale coronapas kunt downloaden. Meer weten?

Zorg dat je de pincode van je eID en eventueel ook je code voor itsme bij de hand hebt wanneer je langskomt.

 

Meer weten over de coronapas? Bekijk deze veelgestelde vragen.

Meer info?

Contactformulier