Blikvanger: Hof ter Zielbeek

19
dec
2022

Zin in een zenmoment? Trek naar Hof ter Zielbeek in Ruisbroek. Het groendomein vormt een oase van rust waar je parels uit het verleden ontdekt: van een oud jachtpaviljoen tot een charmante Lourdesgrot. De moeite waard om te verkennen! 

 

Park 

In Hof ter Zielbeek vind je een prachtig park. Je kuiert er in een decor van kronkelende waterwegen, sierlijke bruggen en statige moerascipressen. Hét toonbeeld van de Engelse landschapsstijl.  

Het park dateert al van 1840. Het werd aangelegd in opdracht van Baron Leopold Donatius Alexander Duvivier. Hij was toen de eigenaar van het kasteel Hof ter Zielbeek. Want inderdaad, in Ruisbroek stond van 1821 tot 1949 een prachtig kasteel in Grieks-Italiaanse stijl. 

Van het kasteel is niets meer te zien. Wel nog te bewonderen: het jachtpaviljoen. Want om het kasteel niet vuil te maken, kwam men tijdens de jacht samen in dat paviljoen. In het achtzijdig bakstenen gebouw zaten glasramen met de afbeelding van beroemde personen als botanicus Rembert Dodoens, humanist Justus Lipsius en schilder Jan Van Eyck. De ramen liggen vandaag veilig bewaard in gemeenschapscentrum de Nieuwe Ark. 

hof ter zielbeek

Over de geschiedenis van het kasteel 

  • Van het kasteel was voor het eerst sprake in 1232, het heette toen Ooievaarsnest en was in handen van Arnold van Grimbergen. 
  • Tijdens de vele oorlogen in de daaropvolgende eeuwen was het kasteel vaak het hoofdkwartier van opperbevelhebbers. 
  • In 1820 werd het kasteel weggespoeld nadat een hevige orkaan dijkbreuken veroorzaakte in de Rupel en de Zielbeek. 
  • Maximiliaan Van Velsen liet in 1821 een nieuw kasteel bouwen, deze keer veilig op een kunstmatige heuvel. 
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalden soldaten het zink van het dak weg om te verkopen. Daardoor regende het binnen en kwam het kasteel in verval: in 1949 werd het gesloopt.  
  • In 1987 verkochten de privéeigenaars het domein van achttien hectare aan de gemeente.  

Hof ter Zielbeek

Lourdesgrot 

Wist je dat er in Hof ter Zielbeek een Lourdesgrot staat? Die liet pastoor D’Heu in 1941 bouwen op grond die hij kreeg van de toenmalige kasteeldame. Dat deed hij uit dank voor de veilige terugkeer van al zijn parochianen na de mobilisatie net voor de Tweede Wereldoorlog. 

De grot is een kopie van de Mariagrot in Lourdes: bovenaan in een nis zie je een Mariabeeld en voor de grot staat het beeld van Bernadette (het veertienjarige meisje dat Maria zag verschijnen). Mensen van onze gemeente en ver daarbuiten komen hier kaarsen branden. En jaarlijks is er op 15 augustus een eucharistieviering aan de grot. 

Hof ter Zielbeek

Kruisweg 

Vlak achter de Lourdesgrot vind je een unieke kruisweg. De veertien haltes van Jezus’ lijdensweg zie je meestal op schilderijen, maar hier staan ze als beeldhouwwerken in openlucht. Ook dit was een idee van pastoor D’Heu die daar in 1942 de opdracht voor gaf aan Herman De Cuyper (1904-1992). Dat was een bekende kunstenaar uit Blaasveld die zijn stempel drukte op de religieuze beeldhouwkunst in Vlaanderen. 

De Cuyper beeldhouwde zijn kruisweg in Belgische blauwsteen. Vooral de expressieve gezichtsuitdrukkingen vallen op. Wie de kruisweg ziet, wordt er vanzelf stil van. Goed om te weten: jaarlijks kun je er op Goede Vrijdag de kruisweg afleggen in groep. 

Hof ter Zielbeek

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.