Breng jij ook mee trage wegen in kaart? 

25
jan
2022

Onze gemeente telt heel wat trage wegen waar het veilig vertoeven is. Maar soms liggen ze verstopt of zijn ze niet meer toegankelijk. Samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme brengen we ze weer in kaart – binnenkort in Ruisbroek. Eerder deden we dit al in Liezele met de hulp van enthousiaste inwoners zoals Koen Van Ackerbroeck en zijn vrouw Liljan Smets. 

Wat zijn trage wegen? 

Trage wegen zijn paden of wegen die vooral bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Denk aan veldwegen, jaagpaden, doorsteken in een wijk, kerkwegels en bospaden. Ze bieden een veilige en vaak kortere route naar bijvoorbeeld de dorpswinkel en school. En ze zijn ideaal als decor voor een wandeling of fietstocht. 

Waarom werkten jullie mee aan de inventarisering van trage wegen in Liezele? 

Koen: “Wij gaan regelmatig wandelen en fietsen en volgen dan graag trage wegen omdat ze veilig zijn. Daarom wilden we helpen om ook de trage wegen in onze eigen woonkern op te waarderen. Dat zoiets waardevol is, merkten we goed tijdens de coronalockdowns. Heel wat wandelaars ontdekten via de trage wegen verborgen pareltjes in Liezele.” 

Die wegen vormen ook een deel van ons historisch erfgoed, vertel! 

Liljan: “Veel trage wegen waren vroeger kerkwegels: verbindingswegen tussen de dorpskern en de uithoeken van een gemeente. Ze gingen vaak dwars door velden en garandeerden alle inwoners de kortste route naar de kerk. Wij vonden het belangrijk om zo’n historisch erfgoed in ere te herstellen en te blijven onderhouden.” 

Hoe hebben jullie die inventarisering aangepakt? 

Koen: “Alle vrijwilligers werden opgesplitst in kleine groepjes. Per groepje kreeg je een andere zone van Liezele toegewezen. Met wandelschoenen aan de voeten en een kaart in de hand gingen we op pad. Af en toe trokken we ook een foto om een bepaalde situatie in beeld te brengen. Na drie namiddagen waren we klaar.” 

Liljan: “We kregen van het Regionaal Landschap Schelde-Durme een informatiebundel zodat we goed wisten wat we moesten doen. Blijkbaar gaan de vrijwilligers in Ruisbroek zelfs via een app kunnen werken, dat lijkt me ook handig.”  

Wat was het resultaat van jullie inspanning? 

Koen: “Er kwamen een aantal trage wegen boven water waarvan we het bestaan niet wisten. Sommige daarvan kregen opnieuw een naam, geïnspireerd op hele oude geografische kaarten. We stelden ook vast dat heel wat trage wegen in slechte staat verkeerden, die zijn nu in ere hersteld. En zo heb je plots een uitgebreider netwerk om te wandelen en te fietsen.” 

Word padvinder in Ruisbroek! 

Hou je van wandelen en wil jij in Ruisbroek graag het pad effenen voor andere liefhebbers? Help er als vrijwilliger mee de trage wegen in kaart brengen. Kom vrijblijvend naar de infoavond op donderdag 24 februari 2022. Die start om 20u in GC de Nieuwe Ark (Kerkstraat 34). Je krijgt er alle informatie die je nodig hebt om deze missie tot een goed einde te brengen. Inschrijven doe je bij Regionaal Landschap Schelde-Durme via lies@rlsd.be

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.