Computercoach aan het woord

28
jun
2019

Computers, tablets, smartphones, … We kunnen ze haast niet meer missen. Maar niet ieder van ons is er even vertrouwd mee. Wie een vraag heeft over zijn technologische snufjes, kan daarvoor terecht bij onze computercoaches in de bib. Tom Verheyden (43) is één van hen. En hij zoekt nog collega-vrijwilligers. Iets voor jou?

Elke donderdagnamiddag komen er bezoekers bij jullie langs. Welke vragen stellen zij zoal?

“Wij helpen mensen die een probleem hebben met hun pc, tablet of smartphone. Héél vaak vragen ze hoe ze hun mailbox synchroniseren op al hun toestellen. Het komt ook voor dat we een virus verwijderen, een laptop terug sneller maken of aankoopadvies geven voor een bepaald toestel. Sommige bezoekers zijn heel leergierig en willen zich bijscholen om in de toekomst zelf uit de slag te kunnen. Dan raad ik hen de cursussen en workshops in cc Binder aan.”

Krijgen jullie op één namiddag veel bezoekers over de vloer?

“Dat varieert enorm. Bij mooi weer kan dat soms maar één iemand zijn. Terwijl er op een druiligere dag tot wel acht personen langskomen. We zien vaak dezelfde gezichten die sowieso vaak in de bib vertoeven. Veel van hen zijn senioren. Maar iedereen is welkom. Onlangs had een veertiger een vraag over Excel, hij nam speciaal verlof om die aan ons te komen stellen.”

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

Hoe vaak kom je als computercoach naar de bib? En wat vind je er zo leuk aan?

“We zijn momenteel met een stuk of vier coaches en stellen een beurtrol op. Ik ben hier gemiddeld één keer per maand. Het geeft echt voldoening om mensen te helpen. Ze zijn altijd heel vriendelijk en dankbaar. Geregeld vragen ze zelfs: wat kost mij dat hier? Niks natuurlijk, het initiatief van de gemeente is volledig gratis. Voor mij is het ook een moment van ontspanning, midden in mijn drukke werkweek. Ik heb het op mijn job kunnen regelen dat ik op donderdagnamiddag vrij ben. En ik zou het eerlijk gezegd niet meer kunnen missen.”

 

“Het geeft echt voldoening om mensen te helpen. Ze zijn altijd heel vriendelijk en dankbaar.”

 

Heeft jouw werk dan ook iets met computers te maken?

“Inderdaad, ik ben IT-coördinator op een technische school. Ik ben er dus dagelijks mee bezig en volg nog geregeld opleidingen om extra certificaten te behalen. Maar ik zie het eerder als een passie dan als een beroep. Ik ben altijd al met IT bezig geweest: thuis heb ik bijvoorbeeld een aquarium dat ik via allerlei snufjes automatiseer.”

Moet iedere computercoach dan een diepgaande IT-kennis hebben?

“Je moet vooral een goede basiskennis hebben. Dat is toch wel noodzakelijk om de mensen te kunnen helpen. Want veel vragen zijn gemakkelijk, maar de moeilijke zijn er natuurlijk ook. Tegenwoordig is elk toestel anders, je kunt niet alles meteen weten. Maar je moet wel de reflex hebben om dan online op te zoeken hoe je het gaat aanpakken. Om daarna je gevonden info uit te proberen in de praktijk. Vind je het echt niet? Dan kun je altijd zeggen dat je het zult navragen bij een andere computercoach. Wij komen geregeld samen en dan bespreken we welke vragen het vaakst aan bod komen of welke moeilijk waren.”

De gemeente zoekt extra computercoaches. Hoe ben jij dat destijds geworden?

“Ik ben erbij van in het begin, ondertussen al zes jaar. Volgens mij verscheen er toen ook een oproep en dacht ik: dat is iets voor mij. Dus als je je nu aangesproken voelt, stel je dan zeker kandiaat. Tijdens een gesprek ontdek je nog meer wat het allemaal inhoudt. En de eerste keren loop je dubbel met een ervaren computercoach zodat je er niet alleen voor staat. Er heerst echt een toffe sfeer tussen alle coaches. En één keer per jaar nodigt de gemeente ons uit op het vrijwilligersetentje, ook altijd leuk.”

 

 

Wil jij computercoach worden?

Stel je kandidaat bij Wim Spittaels, deskundig medewerker Beleven:

bibliotheek@puursam.be of 03 203 27 52.

Heb je een vraag voor onze coaches?

Kom langs in de bib van Puurs. Je vindt hen op donderdag tussen 14u en 16u in de leeszaal. Opgelet: in juli en augustus zijn de coaches er alleen op de eerste donderdag van de maand (dus niet wekelijks).

 

Meer info?

Contactformulier