Ik wil me laten vaccineren

​​​In maart 2021 start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Nadien komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag daarna op een vaccin rekenen. 

Op weg naar groepsimmuniteit
De timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins en een vlotte vaccinatie in minstens 120 vaccinatiecentra verspreid over heel Vlaanderen. Als er 200 centra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen. 

Eigen keuze 
Je laten vaccineren is gratis en doe je vrijwillig. Hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. We beschermen zo de meest kwetsbaren en verminderen de druk op de zorg. Zo zullen we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. 

Veilig vaccin 
De gebruikte coronavaccins zijn uitgebreid getest én goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Sommige mensen kunnen wel last hebben van milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, spierpijn, pijn op de plek van de prik of lichte koorts. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. De veiligheid van het vaccin wordt alvast heel goed in de gaten gehouden. 

Waarom je laten vaccineren tegen COVID-19 belangrijk is
Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Procedure

Als het zover is, krijgt iedereen ouder dan 18 jaar een uitnodiging om zich te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. ​

Hoe verloopt de vaccinatie? 
In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. 

Waar verloopt de vaccinatie?
In sport- en evenementenhal Binder (bekijk op Google Maps)​​

Meebrengen

  • ​ je EID
  • je oproepingsbrief 
  • eventueel informatie van je huisarts over medicatie, allergieën, …  

Bedrag

​Het vaccin is voor alle Belgen gratis.

Aandachtspunten

​Doe makkelijke kleding aan met korte mouwen.  Je krijgt immers een spuitje in je bovenarm.​