Coronamaatregelen - UPDATE vrijdag 5 februari 2021

Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers vanaf 13 februari onder zeer strikte omstandigheden kunnen heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf dan toegelaten.

De coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld. Het aantal besmettingen toont sinds december een stabiele evolutie. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht. Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van besmettelijke virusvarianten tegen te gaan. Daarom blijft uiterste voorzichtigheid geboden.

Het Overlegcomité erkent echter ook dat lichaamsverzorging een onmiskenbare bijdrage levert tot een beter maatschappelijk en mentaal welzijn. Daarom komt er een gefaseerde heropening van de niet-medische contactberoepen. Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf zaterdag 13 februari. Andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag.

Zeer strikte voorwaarden

Heropening niet-medische contactberoepen

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen. Deze bevatten onder meer:

  • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte.
  • Verplichting om te werken op afspraak.
  • Klanten moeten buiten wachten.
  • Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open.
  • Dienstverlening aan huis blijft verboden.

Buitenactiviteiten in dierenparken

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er een strikte toegangscontrole is.

Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings

Vanaf 8 februari mogen vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.

Immo

Vanaf 13 februari worden huisbezoeken in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars toegelaten.

Tijdpad

Van zodra de epidemiologische situatie structureel verbetert, kunnen huidige beperkingen geleidelijk worden afgebouwd. 

Nieuw Overlegcomité op 26 februari

Het Overlegcomité heeft beslist dat het besluit van 28 oktober 2020 wordt verlengd tot 1 april 2021. Dit om ook na 1 maart 2021 de nodige rechtszekerheid te hebben. Dat betekent niet dat er geen tussentijdse beslissingen of herzieningen mogelijk zijn.

Het volgend Overlegcomité is gepland op vrijdag 26 februari 2021.

Meer info?

Contactformulier