Dank je wel, medewerkers van de bibliotheek

21
feb
2020

Onze bib is een bruisende ontmoetingsplek. Medewerkers Karine, Annick en Evelien zijn er samen met hun collega’s dagelijks in de weer. Wat hun job precies inhoudt? Dat vertellen ze je zelf.

Tijd om een misverstand uit de wereld te helpen. In de bib kun je meer uitlenen dan boeken alleen, toch?

Evelien: “Klopt! Uiteraard hebben wij een gigantische verzameling boeken – inclusief luisterboeken en e-boeken. Maar als bib moet je meegaan met de tijd. Daarom kun je hier ook dvd’s uitlenen en de nieuwste games voor bijvoorbeeld Nintendo Switch en Playstation 4. En helemaal bijzonder is onze gadgetbib met drones, activity trackers, robots, virtual reality-systemen, … En dan is er nog een zadenbib waar je zomaar een zakje zaden van bloemen en planten mag meenemen.”

Bezoekers worden dus verwend met een uitgebreide collectie?

Annick: “Absoluut, zeker sinds de fusie. Want daardoor is ons aanbod verdubbeld, en klanten kunnen nu met hun ene lidkaart terecht in onze beide vestigingen. De collectie­vorming vind ik zelf een tof onderdeel van de job. Ik ben daar ook na de uren nog veel mee bezig. Op radio, op tv en in tijdschriften pik ik geregeld iets op waarvan ik denk: ah, da’s leuk voor onze bib.”

Karine: “We willen een bib op maat van de bezoekers. Daarom mogen ze zelf aankoopsuggesties doen. Vaak gaan we daar op in. Maar soms moeten we de aanvrager teleurstellen, bijvoorbeeld als het boek te oud is of maar interessant is voor een beperkte doelgroep.”

De bib profileert zich als ontmoetingsplek waar iedereen welkom is, ook als je géén materiaal uitleent. Wie komt er allemaal over de vloer?

Karine: “Echt mensen van nul tot honderd jaar en met totaal verschillende achter­gronden. Sommige gezichten zie je af en toe, andere dagelijks. Je bent hier ook gewoon welkom om de krant te lezen, koffie te drinken en een praatje te maken. Er komen ook scholieren langs om samen huiswerk te maken. En in de blokperiode wordt onze leeszaal een stille ruimte waar studenten zich in alle rust kunnen voorbereiden op de examens.”

Evelien: “Onder het motto ‘Allemaal Digitaal’ kan iedereen gratis onze pc’s gebruiken om te surfen. Ook documenten printen behoort tot de mogelijkheden. En op donderdagnamiddag is er een computer­coach die je vragen over de digitale wereld beantwoordt.”

Wat houdt het takenpakket van een bibmedewerker precies in?

Annick: “Mensen kennen ons vooral van de uitleenuren, waarbij we hen helpen en adviseren. Dat doen we trouwens niet alleen tijdens de openingsuren, maar ook daarbuiten. Want wat velen niet weten, is dat hier dan ontzettend veel klassen langskomen. Kinderen van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar lenen via school één keer per maand vier boeken bij ons uit.”

Karine: “We vinden het belangrijk om onze schouders te zetten onder leesbevordering. Daarom organiseren we voor elk jaar ook een specifieke klasactiviteit, zoals een zoektocht in de bib of een auteurs­lezing. Ooit kwam ik dit citaat tegen van Frank Serafini: ‘Kinderen die een hekel hebben aan lezen bestaan niet. Ze hebben alleen het juiste boek nog niet gevonden’. Dat vind ik zó waar.”

“We vinden het belangrijk om onze schouders te zetten onder leesbevordering bij kinderen.”

Wat doen jullie nog allemaal achter de schermen?

Evelien: “Er gaat wel wat tijd over tot ons materiaal effectief in de rekken staat. Je moet het aankopen, ingeven in onze catalogus en labelen. We volgen ook reserveringen op, contacteren nalatige leners, beantwoorden mails, … Dus het is niet zo dat wij niet aan het werk zijn als de bib gesloten is.”  

Jullie zijn duidelijk heel enthousiast over het hele bibgebeuren. Wat is er zo leuk aan de job?

Karine: “Dat je zoveel mensen ontmoet. Mensen komen hier in hun vrije tijd, dus ze zijn altijd ontspannen en goedgezind. Het is ook leuk om hen advies te geven. Als ze het boek dan gelezen hebben, komen ze vaak vertellen wat ze ervan vonden. Zo bouw je wel een band op met de bezoekers. Wat ik ook tof vind, is dat we kiezen voor het principe van een boetevrije bib. Want brengen bezoekers hun materiaal enkele dagen te laat binnen? Dan krijgen ze niet direct een boete, we sturen eerst reminders.”

Word vrijwilliger in de bib

Wil jij ook meedraaien in onze bib? Dat kan: kom een handje toesteken als vrijwilliger. Je kiest zelf op welke vaste momenten je langskomt. Materialen wegzetten en ordenen, helpen bij klasuitleningen, administratieve taken uitvoeren, … Variatie troef!

Iets voor jou? Mail bibliotheek@puursam.be of bel 03 203 27 52.

Contact

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.