De mooiste plekjes van Oppuurs

28
jun
2019

Jan Van Gool (63) is helemaal thuis in Oppuurs. Zo’n 20 jaar lang was hij directeur van basisschool de Kameleon. Nu hij met pensioen is, geniet hij volop van zijn hobby’s: fietsen, joggen en Italiaans leren. Als inwoner kent hij de verborgen parels van zijn woonkern maar al te goed. Die deelt hij graag met jou.

Schattig kapelletje

Rij je Oppuurs binnen vanuit Puurs? Dan zie je op je rechterkant een schattig kapelletje. “Dat is de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, 150 jaar geleden op­getrokken uit rode baksteen. Op het zadeldak staat een klokje dat nog altijd luidt bij ge­boortes en overlijdens van bewoners van de Meir. En bij huwelijken: dan doen de buren een geld­ophaling voor het koppel. Als bedanking organiseren de trouwers een receptie voor de gulle schenkers. Een mooie traditie die nog altijd in stand gehouden wordt.”

Meir (ter hoogte van Garage Ceustermont)

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

Gloednieuwe speelzone

Oppuurs heeft er sinds kort een speelzone bij: de Ganzenweide. “Blikvanger voor mij is de knappe speeltuin. Die bestaat uit allemaal houten toestellen die mooi opgaan in het groene decor. Op het domein vind je ook een honden­weide en oefenveldjes voor FC Oppuurs. Vanuit de Ganzen­weide steek je via appartementencomplex ‘De Graanmolens’ door naar de oude spoor­lijn Dendermonde-Puurs. Ideaal om in alle rust te wandelen en te fietsen.”

Meirstraat (ter hoogte van FC Oppuurs)

 

“De Molenput is een schatkamer van biodiversiteit. Je vindt er kikkers, salamanders, libellen, …”

 

Indrukwekkende boom

Achter de kerk schuilt de pastorie met een ietwat verwilderde tuin. “Daar staat een indrukwekkende moeras­cipres: de stam heeft een omtrek van 4,95 meter. De boom werd in 1898 aangeplant door pastoor Van Aarschodt. In die tijd legden pastoors in hun tuin paadjes aan om al biddend te wandelen. Op het einde van zo’n pad volgde een boom als blikvanger. In deze tuin vind je zowel een wilg als deze zeldzame moerascipres. Omdat het zo’n uitzonderlijk exemplaar is, bestaat er heel wat vakliteratuur over.”

Oppuursdorp 15

Kleurrijke waterput

Bij de Molenput ga je volledig in zenmodus. “Aan deze waterput kun je even uitblazen op een houten vlonder. De waterlelies springen meteen in het oog. En het is echt een schat­kamer van biodiversiteit met kikkers, salamanders, libellen, …  De put is ontstaan door graafwerken om een berg te maken. Daarop plaatste men aanvankelijk een houten molen – goed hoog om veel wind te vangen. Tijdens WOI was het Belgische leger bang dat Duitsers de ondertussen stenen molen zouden gebruiken als uitvalsbasis. Daarom werd de molen proactief platgebrand door eigen soldaten.

Pandgatheide 2

Weids veld

Dichtbij de waterput vind je een uitgestrekt veld. “In de volksmond spreken we van ‘de Plukaf’, al weet niemand waar die naam vandaan komt. Generatie na generatie kwam hier vroeger ravotten in de natuur. Ook mijn kinderen kwamen hier op Vikingtocht. Je hebt er een weids uitzicht en als je doorloopt bots je op de kapel van Sint-Hubertus die een beeld van een hertje herbergt.”

In het verlengde van Nijvendries

Meer info?

Contactformulier