Digitale vraag? Veerle helpt je graag!

29
aug
2022
Vandaag kun je heel wat overheidszaken online regelen. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom begeleidt onze digicoach Veerle Debroyer (49) inwoners die hun eerste stappen zetten in de digitale wereld.   

 

Hoe help jij onze inwoners? 

“Op woensdagvoormiddag en donderdagvoormiddag ben ik op post in het gemeentehuis.Iedereen kan bij me langskomen met digitale vragen. Meestal gaat dat over de online-aanvraag van documenten zoals een parkeerkaart of een uittreksel uit het strafregister. We zetten ons dan apart aan een laptop: ik leg alle stappen uit én we doen samen de aanvraag zodat inwoners met de nodige kennis en documenten huiswaarts keren. Wat ik ook doe is helpen bij de installatie van digitale overheidstoepassingen zoals itsme.” 

 

Wie krijg je zoal over de vloer? 

“Meestal zijn het senioren omdat zij niet zijn opgegroeid in een digitale wereld. Maar af en toe kom ik ook jongere inwoners tegen. Want in alle eerlijkheid: sommige digitale procedures zijn niet zo eenvoudig. Ook voor anderstaligen is het niet evident om in hun eentje een aanvraag in het Nederlands te doorlopen. Ik vind het knap dat mensen hulp dúrven vragen.” 

 

“Mensen zijn opgelucht dat ze geen familie, vrienden of buren meer moeten inschakelen.” 

 

Hoe reageren mensen op je aanwezigheid? 

“Ze zijn altijd heel positief, blij en dankbaar. We voorzien deze begeleiding sinds maart en ik hoor regelmatig: het is goed dat ze hier nu iemand als jou gezet hebben om te helpen. Mensen zijn opgelucht dat ze geen familie, vrienden of buren meer moeteninschakelen. Ze kunnen nu zelf hun plan trekken en die zelfredzaamheid geeft hen voldoening.” 

 

Je geeft naast persoonlijke begeleiding ook algemene infosessies. Vertel! 

“Op maandagvoormiddag kun je inderdaad in groep een gratis presentatie volgen. Bijvoorbeeld over digitale toepassingen zoals itsme en onze webwinkel. Ik haal ook bredere thema’s aan zoals ‘hoe surf je veilig online’ en ‘hoe beheer je je gezondheidsdossier digitaal’. De sessies vinden plaats in het gemeentehuis – al gaf ik er op aanvraag ook al in onze dienstencentra, in serviceflats en bij De Schakel. Op die manier geven we iedereen de kans om mee te zijn in het digitale verhaal.” 

 Digicoach Veerle

Hulp nodig? 

  • Persoonlijke begeleiding op woensdagvoormiddag en donderdagvoormiddag: in het gemeentehuis, zonder afspraak. 
  • Algemene infosessies op maandagvoormiddag: in het gemeentehuis, na inschrijving (aan de balie, via 03 203 27 00 of info@puursam.be).  

Digicoaches zitten voor je klaar in de bib van Puurs, elke donderdagnamiddag zonder afspraak. In Paepenheide in Breendonk kun je de digicoach een bezoekje brengen na afspraak. 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.