Ga op verkenning langs de muzikale SIM-route

28
aug
2019

Door ons gemeente kronkelt de Schelde. Om deze toeristische blikvanger extra in de kijker te zetten is er de SIM-route: Schelde Internationale Muziekstroom. Die rijgt pittoreske plaatsjes aan elkaar die vernoemd zijn naar Belgische muzikanten. Denk aan de Toots Thielemans Boulevard en het Dana Winner Tuinpad.  Wij gingen in gesprek met Simon Ielegems, Sint-Amandsenaar en bezieler van de route.

Het project ging van start in 2003. Toen lanceerde je de Toots Thielemans Boulevard aan de Dam in Sint-Amands. Hoe kreeg je meteen zo’n grote naam te pakken?

“Ik heb een brief geschreven. Dat klinkt vast raar in deze digitale tijden. Muzikant Patrick Riguelle nam de brief mee en overhandigde hem aan de manager van Toots. Een dag later kreeg ik al telefoon. De Toots Thielemans Boulevard was een feit. Goed om te weten: deze straatnamen zijn uitsluitend toeristische benamingen, geen officiële. Want in België mag je geen straten vernoemen naar levende personen, tenzij het leden van het koningshuis zijn. Nu Toots Thielemans overleden is, zou het een officiële naam kunnen worden. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dat lukt.”

In mei van dit jaar voegde je de recentste – elfde – locatie toe: klein amsterdam in Weert. Een verwijzing naar Kris De Bruyne. Had je hem al langer op het oog?

“Ik ken Kris al lang. Ooit stonden we nog samen op een skifflefestival. We speelden muziek met zelfgemaakte instrumenten. Denk aan een bas gemaakt van een melkkan (lacht). Maar serieus: ik waardeer Kris enorm als zanger, muzikant én tekstschrijver. Deze combinatie maakt hem uitzonderlijk. Voor mij verdient hij dus absoluut een eigen straat. Kris zelf vindt het in elk geval een mooi eerbetoon, hij was in de wolken tijdens de inhuldiging.”

De nieuwe straat komt er zes jaar na de vorige. Dat is een langere pauze dan normaal.

 “Het Peterplein, een eerbetoon aan de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, dateert inderdaad al van 2013. Ongeveer drie jaar geleden overleed mijn vriendin Franske. Zij was niet alleen mijn geliefde, maar ook de medeoprichter van de SIM-route. Het was voor mij dus een tijdje moeilijk om dit verder te zetten. Maar ik ben blij dat er nu weer een nieuwe straat is. Ook een mooi gebaar voor haar.”

 

“Ik zou heel graag Dani Klein, bekend van Vaya Con Dios, een straat aanbieden in Klein-Brabant.”

 

Wat opvalt: in al die jaren werd er maar één straatnaam naar een vrouwelijke artiest genoemd, Dana Winner.

“Ik ben me ervan bewust. En zelf vind ik dat ook een beetje spijtig. Maar vrouwen blijken er minder happig op te zijn. Want wees gerust, er staan er voldoende op mijn lijstje.”

Zeg het, wie wordt de volgende vrouw?

“Los van het feit dat ze een vrouw is, zou ik het een hele eer vinden om Dani Klein, vooral bekend als frontfrouw van Vaya Con Dios, een unieke straat hier in de buurt aan te bieden. Mijn droom is trouwens om van de route een echte lus te maken. Er zijn dus nog veel artiesten welkom.”

Wie krijgt van jou de ultieme muziekstraat?

“Paul McCartney! Drie jaar geleden had ik contact met de manager van de ex-Beatle. Ze leken toe te happen. Maar toen waren er de aanslagen in Zaventem en vroeg het team van McCartney zich af of er voldoende security zou zijn. Je ziet, het leven hangt aan elkaar van toevalligheden.”

“Al vind ik het zeker zo belangrijk om de artiesten uit eigen land te eren. Maar wie weet krijgen we ooit nog onverwacht internationaal bezoek. Waarom geen Rolling Stones in Klein-Brabant? Je weet toch dat ze hier in een ver verleden in de buurt repeteerden? Jawel, The Stones oefenden in Londerzeel. Hoe zot is dat?”

De locaties op een rijtje

SIM slingert als een muzikale draad doorheen Klein-Brabant. In onze gemeente zijn er vijf haltes.

  • Walter De Buck Boegbeeld aan de Kaai
  • Toots Thielemans Boulevard aan de Dam
  • Peterplein Holvoet-Hanssen aan het Verhaerenmuseum
  • Roland Van Campenhouts Brick Road aan de Steenovens
  • Rocco Granata Piazza Primavera aan restaurant Den Amandus

Benieuw naar alle plekjes? Surf naar www.sim-route.be.

Meer info?

Contactformulier