Het mooiste plekje van Liezele

28
feb
2019

van kasteel … 

De Molenbeek kronkelt van de provincie Vlaams-Brabant naar de provincie Antwerpen. Daar waar ze Liezele doorkruist, spreken we van de vallei van de Molenbeek. Een mooi decor voor wandelingen. Erik: “Ideaal vertrekpunt is de Hof Ter Bollendreef met uitzicht op het domein Hof ter Bollen. In de vijftiende eeuw stond hier een kasteel. De heren van het hof zorgden voor werkgelegenheid en voedselproductie in de regio. Tijdens WOI verdween het samen met de rest van Liezele van de kaart. Maar in 1938 werd het heropgebouwd: vandaag bewonder je er weer een statig pand met omwalling en vijver.”  

… via kapel … 

Kuier nu tussen de bloemkolen, maïs en prei naar de Dendermondsesteenweg. Langs de weg spot je een schattig kapelletje: “Dat is de Koortskapel, in 1643 opgericht door kasteelheer Uvens. Dat deed hij uit dank omdat zijn dochtertje genas van hevige koorts. Sindsdien werd het een bedevaartsoord: mensen bonden een woldraad rond het traliewerk van de kapel om de koorts bij hun zieke dierbare ‘af te binden’. Het pand is vandaag een beschermd monument.” 

… naar watermolen 

Stap door naar de Wolfstraat waar de Schemelbertmolen op je wacht. “Die dateert uit 1636 en is de enige werkende watermolen in Klein-Brabant. Enkele jaren geleden werd het sluizencomplex bij de molen hersteld om de waterstand in de regio te optimaliseren. De sluis kreeg toen ook een vistrap: die maakt het vissen makkelijker om stroomopwaarts te zwemmen.” De watermolen bevindt zich tegenover het Hof Schemelbert. Vroeger was dat net als Hof ter Bollen een kasteeldomein, vandaag is het de thuis voor mensen met een beperking. 

Stil honger en dorst  

Erik: “De wandeling van 5 kilometer houdt je een uurtje zoet. Ik maak ze vaak samen met mijn vrouw, om tot rust te komen. En als er vrienden op bezoek zijn, gids ik hen er ook rond. We sluiten de tocht dan af met een drankje in ‘Bà Ons’, een authentiek cafeetje in Liezeledorp. Zin in een ontbijt of aperitief? Dan kun je terecht bij ‘Oscaaar’, een gloednieuwe zaak in het voormalige gemeentehuis van ons dorp. 

Andere bezienswaardigheden in Liezele 

  • Arboretum 

  • Fort Liezele 

  • Sint-Jozefkerk 

  • Park Fort Liezele 

Nog meer mooie plekjes op komst 

Puurs-Sint-Amands telt heel wat prachtige plaatsjes. Weet je zelf nog niet welke dat allemaal zijn? Geen zorgen: we stellen ze graag aan je voor. In elke PSSST laten we een inwoner van een andere woonkern aan het woord. Die mag zijn favoriete plaats in de kijker zetten. Sint-Amands stond al in de kijker, nu Liezele. Welke woonkern als volgende aan de beurt is? Dat ontdek je in de PSSST van mei! 

Meer info?

Contactformulier