In het Fort gaan erfgoed en natuur hand in hand

28
jun
2019

Fort Liezele wordt dezer dagen stevig onder handen genomen. Enkele maanden geleden startten de gemeente Puurs-Sint-Amands en vzw Fort Liezele met fase twee van de restauratiewerken. Maar welke impact hebben de werken op de vleermuizen in en rond het fort? Hans De Schrijver – projectleider Gebiedsgerichte Werking bij het Agentschap voor Natuur en Bos – vertelt.

“Fort Liezele is een van de best bewaarde forten van de Antwerpse fortengordel. De constructie dateert van begin twintigste eeuw, maar verloor na Wereldoorlog II zijn militaire functie. Daarna nam de natuur het over.”

Het fort en zijn omgeving trekken heel wat vleermuizen aan. Hoe komt dat?

“Vleermuizen voeden zich met insecten. Maar omdat ze die ’s winters maar moeilijk vinden, houden ze elk jaar een winterslaap. Daarvoor trekken ze naar grotten en holle bomen, plekken met een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur. Want de vleermuizen willen natuurlijk zo weinig mogelijk energie verbruiken. In onze streek vind je geen grotten. Maar de omstandigheden in de forten zijn even gunstig.”

“Ook in andere seizoenen trekken de forten vleermuizen aan. ’s Zomers vind je er watervleermuizen. En tijdens de herfst komen de vleermuizen er ‘zwermen’: ze verkennen hun winterverblijfplaats en komen er paren.”

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

Het fort wordt grondig gerenoveerd. Waarom?

“Fort Liezele is een beschermd monument. De constructie mag niet aftakelen en wordt daarom nu gedeeltelijk waterdicht gemaakt.”

“De restauratie is een werk van lange adem. Tien jaar geleden werd de linkerkant van het hoofdfront aangepakt. De gemeente diende toen ook een subsidiedossier in voor de rechterkant, maar ze kreeg pas dit jaar toestemming om aan de slag te gaan.”

Welke rol speelt het Agentschap voor Natuur en Bos?

“Dit fort maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden. En wij zijn als Vlaamse overheid bevoegd voor de natuurwetgeving. Onze collega’s van onroerend erfgoed betrokken ons dan ook bij dit project. De initiatiefnemers – in dit geval de gemeente en de vzw Fort Liezele – vragen de nodige vergunningen aan. En wij verlenen daarbij advies.”

“Onze focus ligt op natuurbehoud. Vleermuizen zijn kwetsbare dieren. Daarom willen we hen zo goed mogelijk beschermen. Zo spraken we af dat de aannemer tijdens hun winterslaap niet in het fort werkt en dat hij ook op andere momenten de vleermuizen zo min mogelijk stoort. Daarnaast verbeteren we de toegang voor de dieren. En wordt er op het fort een nieuwe verblijfplaats voor de vleermuizen gebouwd. Want de gerestaureerde ruimtes zijn daartoe niet langer geschikt.”

“Dit project bewijst dat erfgoed en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan. Ja, er is veel overleg nodig. Maar we slagen er in om het evenwicht mooi te bewaren.”

Meer info?

Contactformulier