Inwoners uit Kalfort bouwen station van Puurs na

21
aug
2020

Deze zomer bestaat het station van Puurs honderdvijftig jaar. Reden genoeg om er een expo over te maken. Pronkstuk van de tentoonstelling? Een maquette met dertien meter modelspoorbaan. Inwoner Geert Maes vertelt hoe hij die samen met Philippe May tot leven bracht.

Vanwaar komt je passie voor treinen?

“Als klein manneke was ik zot van speelgoedtreintjes en dat is nooit meer gestopt.
Na mijn studies legde ik me vooral toe op spoorwegfotografie en sloot ik me aan bij verschillende spoorwegverenigingen. Met model­­bouw was ik niet echt bezig. Het enige wat ik had, was een cirkelvormig baantje met een paar wissels. Heel kleinschalig dus.”

Hoe ben je dan toch bij modelbouw terechtgekomen?

“Ik werd geïnspireerd door Kalfortenaar Philippe May. In 2014 stond hij met zijn baan ‘Pierre Le Port’ op een tentoonstelling in Leuven en hij zei: je moet dat ook eens doen. En toen kwam ik op het idee om een spoorbaan te maken in het thema van Duvel Moortgat, waarbij een treintje door de brouwerij rijdt.”

“Gelukkig heeft Philippe een 3D-printer waarmee we kunnen creëren wat we maar willen.”

En welke spoorbaan krijgen we te zien op de expo ’150 jaar station’?

“Iets groots! Philippe en ik besloten om zijn museumbaan Puurs-Baasrode en mijn Duvel-installatie met elkaar te verbinden door het station van Puurs. Twee jaar geleden zijn we gestart met de voorbereiding. Want voor je begint te bouwen, moet je historische informatie opzoeken, foto’s bestuderen, opmetingen doen en dan een plan maken. We kozen voor een weergave van het station uit de jaren zeventig, begin jaren tachtig. Want een modelspoorbaan met stoom- en dieseltreinen vinden we veel mooier dan eentje met elektrisch materieel.”

Hoe zijn jullie tewerk gegaan om dit huzarenstukje te bouwen?

“Als modelbouwer ben je gedwongen om bijna alles zélf te maken. Voor het station heb je bijvoorbeeld dakgootjes, seinen en lantaarntjes nodig. Een waarheidsgetrouwe versie daarvan koop je niet zomaar in de winkel. Gelukkig heeft Philippe een 3D-printer waarmee we kunnen creëren wat we maar willen. En dankzij de digitale mogelijkheden van vandaag kunnen we voor leuke extraatjes zorgen. Zo laten we bijvoorbeeld de trein toeteren en bootsen we het geluid van de motor na.”

Het resultaat is een spoorbaan van dertien meter, dat zet je niet zomaar in je living.

“Klopt, ik heb thuis een grote zolder waar ik me uitleef met mijn treinhobby. In het begin werkten Philippe en ik samen aan het Puurse station. Maar door de coronacrisis moesten we afzonderlijk verder doen. We namen elk de helft voor onze rekening. Daarvoor had ik thuis nog net plaats genoeg. Het geheel werd pas voor het eerst samengevoegd op de expo zelf, een primeur! Ondertussen zijn we met deze nieuwe spoorbaan al uitgenodigd op bekende treinexpo’s in Sint-Niklaas en Genk.”

Kom kijken

Benieuwd naar het werk van Geert en Philippe? Plan dan een bezoekje aan de expo ‘150 jaar station Puurs’. Die loopt van 28 juli tot 11 oktober in cc Binder (zaal Kristal). De toegang is gratis.

 

 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.