Kobe verzamelt water in zijn wadi

30
aug
2021

Slim omgaan met regenwater is meer dan ooit een must. Dat kan bijvoorbeeld dankzij een wadi. Kobe Tilley (23) uit Oppuurs heeft zo’n put in zijn tuin en draagt zo zijn steentje bij aan een groenere planeet. 

 

Wat is een wadi precies? 

“Simpel gezegd is het een put waar je water opvangt dat langzaam in de grond kan insijpelen. Hoe je zo’n put maximaal benut? Door hem te koppelen aan de regenafvoer van je dakgoten. Water dat normaal via die goten verloren gaat in de riolen, wordt nu nuttig ingezet om het grondwater aan te vullen.” 

 

Waarom zou iedereen een wadi moeten hebben? 

“Bij extreme regen helpt het tegen overstromingen, omdat je door de wateropvang de riolen ontlast. En bij extreme droogte zorgt de wadi ervoor dat je grond langer vochtig blijft. Mooi meegenomen: bij hittegolven brengt een wadi extra verkoeling in de tuin.” 

 

Is dat wel mooi, zo’n put in je tuin? 

“Absoluut! Als hij gevuld is, heb je een poel of vijvertje. En staat hij bijna leeg? Dan is het gewoon een groene gracht. Wij hebben onze wadi trouwens opgefleurd met heel wat bloemen en planten. Dat maakt het totaalplaatje des te aantrekkelijker en is nog eens goed voor de biodiversiteit ook, want er komen heel wat insecten zoals bijen op af.” 

 

“Zo’n put helpt tegen wateroverlast, droogte en hittestress.” 

 

Heb je experts moeten inschakelen om de wadi aan te leggen? 

“Helemaal niet, wij deden alles zelf. Op internet vond ik de basisprincipes om een wadi aan te leggen. We hebben een kraantje en container gehuurd voor het graafwerk en zelf de regenwaterafvoer gekoppeld.” 

 

Hoe wist je van het bestaan van wadi’s? 

“Ik heb een studentenjob bij het duurzaamheidskantoor van Universiteit Gent. Daar werk ik rond vergroening en zo ben ik vertrouwd met groenoplossingen die bevorderlijk zijn voor het klimaat en de biodiversiteit. Wadi’s worden momenteel vooral aangelegd door bedrijven en grotere projectontwikkelaars in woonwijken. Maar je kunt het dus ook zelf doen en ik hoop dat veel inwoners mijn voorbeeld gaan volgen.” 

 

Wat was je eigen motivatie? 

“De klimaatverandering valt niet meer te ontkennen, onze zomers zijn bijvoorbeeld al warmer en droger. Anderzijds zijn er dan ook weer periodes van extreme regenval. Dat zal zorgen voor grote uitdagingen en zo’n wadi is alvast een kleine bijdrage die je zelf kunt leveren. In ons gezin zijn we sowieso wel bezig met biodiversiteit en het klimaat: we hebben bijvoorbeeld ook een bloemenweide, maaien de tuin niet ál te veel en gebruiken zonne-energie.” 

Wadi van Kobe

Wist-je-datje 

‘Wadi’ is het Arabisch woord voor ‘droogstaand rivierdal’. In onze taal staat het ook voor Water Afvoer Drainage Infiltratie. 

 

Je wadi is geld waard 

Onze gemeente moedigt je groene inspanningen graag aan met subsidies! Zo kreeg Kobe zeshonderd euro voor de aanleg van zijn wadi, wat zijn investering op een nuloperatie bracht. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je ontdekt ze hier.

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.