Marc bespaart op energiefactuur dankzij renovatiewerken

28
dec
2021

De energieprijzen swingen de pan uit. Maar misschien betaal je wel meer dan nodig, omdat je woning niet goed geïsoleerd is. Dat overkwam Marc Vleminckx (65) uit Puurs. Na enkele ingrepen verkeren zijn woning, portemonnee en ecologische voetafdruk in veel betere staat.

Hoe wist je dat je woning niet energiezuinig was?

“In 2018 vroeg ik een gratis thermoscan aan bij Stekr. Een vrijwilliger kwam langs om warmteverlies in onze woning op te speuren. Daarvoor gebruikte hij een infraroodcamera die temperatuurverschillen in beeld brengt. We konden dus meteen de zwakke plekken zien en kregen enkele weken later nog een uitgebreid rapport met verbetervoorstellen.”

Welke werken voerde je uit?

“We lieten de vloer van onze zolder isoleren. Een gespecialiseerde firma spoot een naadloze glaswollaag van dertig centimeter dik, netjes verdeeld tot in de kleinste hoekjes. Omdat wij onze zolder niet gebruiken, kozen we ervoor om hem te laten dichtspuiten zodat er zeker geen warmte meer ontsnapt langs het dak. Die hele klus was op een halfuur geklaard.”

Je koos ook voor nieuwe ramen, vertel.

“Wij hadden ramen met dubbel glas. Maar de thermoscan gaf aan dat daar toch veel warmte verloren ging. Daarom hebben we nu superisolerend glas en nieuwe profielen. Dat was een grote investering, maar ik ben er heel tevreden over. Je houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook buiten. In de zomer kon het binnen makkelijk 28 graden worden, mét gesloten rolluiken. Nu is dat zo’n 23 graden wanneer de rolluiken niet eens naar beneden zijn.”

Wat leveren al die ingrepen nu op?

“Concreet: een besparing van dertig procent op onze energiefactuur. Minder betalen, daar draait het om. Ik denk dat iedereen zoekt naar manieren om te besparen. Isoleren is dus een mogelijkheid. Zelf kozen wij eerder ook al voor een hoogrendementsketel en zonnepanelen. Ik vind dat ook een kwestie van zorgen voor je eigen huis en zien dat het zijn waarde behoudt. Voor sommige ingrepen krijg je trouwens premies, dat maakt het renovatieverhaal des te interessanter.”

Staat je woning nu helemaal op punt?

“In 2021 lieten wij opnieuw een thermoscan uitvoeren. Volgens de verwachtingen leverde die veel betere resultaten op. Alleen aan onze garage en aan de zijkanten van ons dak zitten we nog met warmteverlies. Om dat in orde te brengen staan ook al isolatiewerken ingepland. Binnenkort hebben wij dus een oudere woning die voldoet aan de nieuwste normen. Dat het klimaat hier wel bij vaart, is natuurlijk mooi meegenomen.”

Gratis advies van Stekr

Wil jij je woning ook renoveren om ze energiezuiniger te maken? Eén adres: Stekr! Experten staan er voor je klaar om gratis tonnen advies te geven. Surf naar www.stekr.be voor alle info. Nog vragen? Mail info@stekr.be of bel 015 28 60 28. Je bent ook welkom aan het Stekr-loket in het gemeentehuis Puurs of oud-gemeentehuis & sociaal huis Sint-Amands (de openingsuren van het loket vind je op de Stekr-website).

 

Financieel duwtje in de rug

Wie energiezuinig en kwalitatief wil wonen, kan vaak rekenen op steun. Er bestaan heel wat premies, subsidies en leningen in Vlaanderen. Stekr is graag jouw gids in het financiële landschap. Neem hier een kijkje.

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.