Marcel bouwt mee aan een veilige schoolomgeving

24
aug
2020

Marcel Claes is al drieëntwintig jaar gemachtigd opzichter. Ook dit schooljaar vat hij weer post aan Vrije Basisschool De Kameleon in Oppuurs. Daar gidst hij bij het krieken van de dag kinderen de straat over.

Vertel, Marcel, hoe ziet jouw ochtend eruit?

“Rond acht uur arriveer ik aan de school en open ik de fietsenstalling. Daarna ga ik op het zebrapad tegenover de school staan – voorzien van fluovest, armband en stopteken. Komen er kinderen aan het zebrapad? Dan hou ik de auto’s tegen. Rond halfnegen is iedereen veilig binnen en dan vertrek ik huiswaarts.”

Waar moet je kinderen het meest op wijzen in het verkeer?

“Het zijn vooral de fietsertjes die ik in de gaten moet houden. Want willen zij veilig oversteken? Dan moeten ze afstappen en met fiets aan de hand op het zebrapad gaan. Maar sommige steken toch al rijdend de straat over. En er zijn ook creatievelingen die met één voet op de pedaal en één op de grond de overtocht doen, niet de bedoeling.”

En de ouders, welke fouten durven zij wel eens te maken?

“Fietsende ouders vergeten vaak om hun arm uit te steken als ze afslaan. Dat is iets wat bij kinderen goed aangeleerd wordt, maar bij volwassenen zit die gewoonte er minder in. En de mama’s en papa’s die met de auto komen, rijden soms sneller dan dertig kilometer per uur. Ik zie dan dat ze gehaast zijn in de ochtendrush naar het werk, maar dat is geen reden om de snelheidsbeperking te overtreden.”

“De vriendschap die ik van de kinderen krijg, doet deugd.”

Je bent al 23 jaar gemachtigd opzichter. Wat zijn de grootste verschillen tussen vroeger en nu?

“Vandaag is het véél drukker op de baan. Auto’s, bussen, vrachtwagens, … Je zou ervan verschieten hoeveel zwaar verkeer ’s morgens door Oppuursdorp passeert. Een andere vaststelling? Dat er vroeger veel meer kinderen te voet of met de fiets naar school kwamen. Vandaag worden ze vaak afgezet met de auto, waarbij ouders liefst tot vlak aan de schoolpoort rijden.”

Doe je dit élke schooldag?

“Nee, ik kan nog rekenen op twee collega-opzichters, Fons Pauwels en Guido Mertens. We nemen elk een week op ons. Ik ben er dus van maandag tot vrijdag, en dan twee weken niet. Dat maakt dat je zelf gerust toch wat daguitstapjes en vakanties kunt plannen. Ook in ‘mijn’ week nemen de andere vrijwilligers het trouwens graag over als ik ergens naartoe moet.”

Wat vind je zo plezant aan deze taak?

“Misschien vooral de vriendschap die ik van de kinderen krijgen. Ze kennen me goed en roepen dikwijls ‘Goeiemorgen, Marcel!’. Dat doet deugd. En ik doe dit ondertussen al zo lang, dat het een deel van mijn leven is. Ik kan me amper voorstellen dat ik niet meer aan de schoolpoort zou staan.”

Nog meer initiatieven voor een veilige schoolomgeving

Het inzetten van gemachtigde opzichters is maar één van de acties van het convenant ‘Veilige Schoolomgeving’. Onze gemeente ondertekende het in september 2019 en engageert zich zo om te werken aan de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren. Daarvoor werd 80.000 euro vrijgemaakt over een periode van zes jaar. We houden bijvoorbeeld fietscontroles, organiseren fietsexamens en verbeteren de verkeersinfrastructuur. Recent kregen alle basisscholen in Puurs-Sint-Amands aan hun muur een frame om sensibiliseringsboodschappen op te hangen. Én reuzegrote potloden die automobilisten waarschuwen dat ze een school naderen.

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.