Puurs-Sint-Amands investeert verder in kernwinkelgebied

10
sep
2019

Puurs-Sint-Amands wil het succes van haar kernwinkelgebied en het Dorpshart de komende jaren nog verstevigen en uitbouwen. Daarom geeft ze handelaars en horeca-uitbaters daar een financiële duw in de rug met vijf types subsidies. Die kunnen aangevraagd worden vanaf 1 oktober.
 
Vijf types subsidies
Het kernwinkelgebied in Puurs telt zo’n zeventig zaken. Hilde Van der Poorten, schepen van Lokale Economie: “Aan de handelaars reiken we straks verschillende subsidies uit. Namelijk voor aanpassingswerken, gevelrenovatie, overname en her-localisatie. Dat laatste is voor handelaars uit Puurs-Sint-Amands die met hun bestaande winkel verhuizen naar het kernwinkelgebied.” Er werd ook gedacht aan nieuwe startende handelaars die een pand gaan huren in het kernwinkelgebied. “Zij komen in aanmerking om een jaar lang een maandelijkse bijdrage te ontvangen.”
 
Uniek in de regio
Met de subsidies motiveert de gemeente zowel startende ondernemers als gevestigde waarden. Een knap initiatief, aldus Wim Cools, voorzitter bij Unizo. “De subsidies schommelen tussen de 2.500 en 25.000 euro. Dat maakt het dus absoluut interessant om een zaak te hebben in het kernwinkelgebied van Puurs. Zulke gemeentelijke subsidies voor handelaars zijn trouwens uniek in de regio.” Puurs-Sint-Amands pakte het slim aan door vooraf eerst in gesprek te gaan met ondernemers. “Zij kregen de kans om te vertellen waar hun financiële behoeftes zaten en daar werd duidelijk naar geluisterd. Op ons aangeven binnen de werkgroep werd trouwens de huursubsidie mee ingegeven.”
 
Handelzaken zijn onmisbaar
Enkele jaren geleden al kreeg het kernwinkelgebied van Puurs een boost door de aanleg van het Dorpshart. Hilde Van der Poorten, schepen van Lokale Economie: “We willen die handelskern levendig maken én houden. Daarom is het als gemeente onze plicht om ondernemers te steunen. Want handels- en horecazaken zijn onmisbaar voor ons economisch weefsel. Ze creëren niet alleen werkgelegenheid, maar bepalen ook de sfeer en aantrekkelijkheid van onze gemeente. Zéker in het kernwinkelgebied: dat moet doorgroeien tot een sterk lokaalverzorgend centrum. Vandaar onze keuze om daar subsidies aan te bieden. Uiteraard moeten ondernemers daarvoor een onderbouwd dossier indienen. En ze kunnen maar één type subsidie aanvragen, na vijf jaar komen ze in aanmerking voor een nieuwe subsidie. Ze moeten zich er ook toe verbinden de zaak open te houden tot minimum 5 jaar na toekenning van de subsidie.”

Meer info?

Contactformulier