Puurs-Sint-Amands steunt Oekraïense vluchtelingen

1
mrt
2022

Rusland viel Oekraïne binnen. We zagen allemaal de beelden uit Oekraïne en volgen het nieuws op de voet. Volgens de Verenigde Naties zijn nu al meer dan 500.000 Oekraïeners hun land ontvlucht. De Europese Unie houdt er rekening mee dat tot zelfs zeven miljoen mensen op de vlucht kunnen gaan, als de oorlog aansleept. De eerste vluchtelingen komen aan in België. Puurs-Sint-Amands wil een gastvrije gemeente zijn en doet dat op verschillende manieren.

Heb je plek om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen?

Als grote groepen Oekraïense vluchtelingen naar België komen, kan er een grote operationele nood zijn om hen bij hun aankomst te begeleiden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi pleit voor een gecoördineerde aanpak via de lokale besturen.

Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Ondertussen kregen we spontaan al enkele aanbiedingen binnen. Puurs-Sint-Amands is een warme, gastvrije gemeente. Heb jij ook #PlekVrij? Vul het formulier in en stel zo je extra plek kandidaat als verblijfplaats voor gevluchte Oekraïners.

Goed om weten:

  • Je stelt je verblijfplaats enkel ter beschikking voor deze crisissituatie en dus de noodopvang van Oekraïense gezinnen. Het gaat niet om andere noodsituaties.
  • Elke Oekraïens gezin dat een verblijfsaanvraag indient, wordt op voorhand gescreend door het Nationaal Crisiscentrum.

Ook lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands maakt plaats

Lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands stelt noodwoningen en leegstaande panden ter beschikking. De hele lijst wordt momenteel opgesteld. 

Tolken Russisch of Oekraïens gezocht 

We zoeken ook nog inwoners die de Oekraïense of Russische taal beheersen om te tolken voor de Oekraïners die in onze gemeente zullen verblijven. Voorlopig kunnen we nog niet inschatten wat de nood zal zijn. Maar door nu een overzicht te maken kunnen we snel reageren als er een vraag is. 

Wil je tolken? Laat het ons weten via ons formulier.

Inzamelingsactie

Sommige noodverblijfplaatsen zijn nog niet bemeubeld. En de Oekraïense vluchtelingen hebben vaak niet erg veel kunnen meenemen van thuis. Extra kledij, meubels, dekens, kussens, spulletjes om het gezellig te maken zijn welkom. Deze vluchtelingen verdienen een warm onthaal.

Heb jij degelijke spullen die je wil geven? Momenteel bekijken we inzamelingslocaties en -data. Alle informatie daarover wordt later gecommuniceerd.

Ook onze Poolse zusterstad Debiça organiseert hulp

De Poolse zusterstad van Puurs-Sint-Amands bevindt zich slechts op een kleine 100 kilometer van de grens met Oekraïne. De Puurs-Sint-Amandse werkgroep werkt samen met Debiça aan de organisatie van de noodhulp en -opvang.

Financiële hulp via het Rode Kruis

De komende tijd zal veel humanitaire hulp nodig zijn. Ook financiële hulp. In de grensstad Przemyśl, vangt het Poolse Rode Kruis de toestromende vluchtelingen op en biedt hen onderdak, hulpgoederen en medische benodigdheden, evenals psychologische ondersteuning.

Rode Kruis-Vlaanderen maakt € 250.000 vrij uit haar eigen noodfonds ter ondersteuning van het Oekraïense en Poolse Rode Kruis. Het geld zal gebruikt worden om te voorzien in voedsel, water, dekens, tenten voor opvang van vluchtelingen en medische zorg en psychosociale ondersteuning.

Rode Kruis-Vlaanderen opent een rekening voor wie geld wil storten: BE53 0000 0000 5353 met vermelding “Oekraïne”. 

Meer info?

Contactformulier