Sint-Pietersburcht: vakantie in eigen land

28
jun
2019

De speeltuin aan de Sint-Pietersburcht viert dit jaar feest. Twintig jaar geleden onderging het domein een volledige renovatie en transformeerde het tot een groen speelparadijs. En dat is het in 2019 nog steeds. Jonge kinderen bouwen er zandkastelen, klauteren op heuvels en leven zich uit in het huttendorp.

 

Koen Grolus is voorzitter van vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht. Hij vertelt trots over haar werking.

“Eind jaren ’90 richtten we vzw Arboretum Puurs – Speeltuin Sint-Pietersburcht op binnen De Wielewaal, nu Natuurpunt Klein-Brabant. De vzw stond in voor de renovatie en het onderhoud van de speeltuin én tot 2014 voor het beheer van het gemeentelijke Arboretum.”

PSSST, Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief 

Wat maakt de speeltuin uniek?

“Het groene karakter. Het oorspronkelijke thema ‘Spelen in het groen, opstap naar  natuurbeleving, -studie en -behoud’ staat nog steeds centraal in onze werking. We tonen hoe je op een kleine oppervlakte de natuur vrij spel kan geven. Kijk maar naar onze moerasvijver. En de bloemrijke puinheuvel.”

“Daarnaast willen we zoveel mogelijk kinderen een vakantiegevoel bezorgen. Want lang niet iedereen heeft het budget om een verre reis te maken. Daarom is de toegang tot de speeltuin gratis en houden we de prijzen van de dranken bewust laag.”

“We tonen hoe je op een kleine oppervlakte de natuur vrij spel kan geven. Kijk maar naar onze bloemrijke puinheuvel.”

Wat doet de vzw precies?

“Wij staan in voor het beheer van de Sint-Pietersburcht. Onze vrijwilligers ontvangen scholen, zorgen voor het algemene onderhoud en baten de cafetaria uit. De gemeente koopt nieuwe speeltuigen aan en zorgt ervoor dat die in goede staat blijven. Ze voorziet ook een werkingstoelage voor de vzw.”

Jij bent voorzitter en coördineert de werking. Wat houdt dat in?

“Elke week werk ik – als vrijwilliger – minimaal enkele uren voor de vzw. In het speelseizoen loopt dat zelfs uit tot minstens een volledige dag per week. Ik zorg dat de administratie op punt staat, koop drank voor de cafetaria aan en maak een planning op voor de andere vrijwilligers en de scholen. Daarnaast spring ik bij waar nodig.”

“We zijn trouwens nog op zoek naar vrijwilligers om scholen op te vangen. En naar een vrijwilliger die de dagelijkse coördinatie op zich neemt.”

Wat voor coördinator zoeken jullie?

“Iemand die zich voor een aantal jaren wil engageren en die van aanpakken weet. Want de vzw blijft zich engageren voor de gemeenschap en heeft daarbij nog heel wat werk voor de boeg. Zo leggen we binnenkort een educatief natuurpad aan in het domein. En moet er dringend werk worden gemaakt van nieuw sanitair.”

Open vanaf het eerste weekend van mei t.e.m. het laatste weekend van september, van 13.30 tot 18.30 uur. In de schoolperiode enkel in het weekend geopend.  

Word ook vrijwilliger

Sta je te springen om samen met de andere vrijwilligers van vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht de handen uit de mouwen te steken? Geef dan een seintje aan Koen Grolus via koengrolus@hotmail.com. Vermeld zeker welke taken je op jou wilt nemen.

Meer info?

Contactformulier