Terug
Gepubliceerd op 13/09/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 11/09/2023 - 20:00

Subsidiereglement 'Bestrijding Aziatische Hoornaar' - Vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Peggy Seeuws
Aanleiding

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren ook in België wordt aangetroffen. In 2016 werd het eerste exemplaar hier aangetroffen. De soort vormt een ernstige bedreiging voor honingbijen en andere inheemse insecten, alsook voor de biodiversiteit. Bovendien kan deze zeer onverwachts agressief en gevaarlijk zijn voor de mens.
Elk niet uitgeroeid nest brengt ongeveer 500 nieuwe koninginnen voort waarvan een 10% de winter overleeft en het volgende jaar nieuwe nesten aanmaakt.
Het aantal waarnemingen van de Aziatische hoornaar in Puurs-Sint-Amands/Klein-Brabant stijgt, ondanks de sterke inzet van de imkervereniging Klein Brabant en de vraag tot alertheid van de burgers, elk jaar.
In 2020 werden er door Imkervereniging Klein-Brabant een 4-tal nesten verwijderd. De prognose voor 2023 is dat er een vervijfvoudiging zal zijn t.o.v. 2022.
Voor Puurs-Sint-Amands werden er tot op heden in 2023: 18 koninginnen geëlimineerd & 4 embryo’s en primaire nesten vernietigd. De prognose is dat er nog een 20-tal nesten te bestrijden zullen zijn in 2023.

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing: 

Bevoegdheidsgrond 

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
Feiten, context en argumentatie

Heden worden burgers aangespoord om nesten mee op te sporen en te melden bij Vespa-Watch of via de Imkervereniging Klein-Brabant. Diverse nesten konden zo geëlimineerd worden.
Echter wanneer de nest zich op privaat terrein bevindt, maar niet onmiddellijk als storend ervaren wordt, dan is men niet geneigd deze te melden. Om de bestrijding ook te stimuleren op privaat domein, wordt voorgesteld dat de gemeente Puurs-Sint-Amands een subsidie voorziet voor de verdelging van deze soort.
De voorwaarde is dat er eerst wordt vastgesteld dat het effectief de Aziatische Hoornaar betreft.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement vast te stellen.

Financiële weerslag

De uitgave is voorzien onder budgetsleutel 2023/G-GBB-LEEF/0349-00/64910000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN - Subsidie aan gezinnen en verenigingen voor acties rond behoud inheemse natuur.

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Guido Cools, Lavinia De Maeyer, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Robbe Cooremans
Tegenstanders: Bart De Schutter, Inge Faes, Heiko Van Muylder
Onthouders: Peter Lemmens, Liliane Mariën
Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 2 onthoudingen
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad stelt onderstaand subsidiereglement voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar vast:


SUBSIDIEREGLEMENT 'BESTRIJDING AZIATISCHE HOORNAAR'

Artikel 1 – Doel 
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en bovendien zeer onverwachts agressief en gevaarlijk kan zijn voor de mens. Het aantal waarnemingen van de Aziatische hoornaar in Puurs-Sint-Amands stijgt jaarlijks exponentieel.
Om de bestrijding op privaat domein te stimuleren verleent de gemeente Puurs-Sint-Amands een subsidie voor de verdelging van deze soort.

Artikel 2 – Toepassingsgebied
1. Het reglement is van toepassing voor bestrijding op het grondgebied van Puurs-Sint-Amands.
2. Het reglement is alleen van toepassing voor het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en kan niet worden toegepast voor de bestrijding van andere insecten.

Artikel 3 - Doelgroep
Voor de subsidie komen in aanmerking:
Alle natuurlijke personen (eigenaars, huurders en gebruikers) of verenigingen.

Artikel 4 – Voorwaarden
De gemeente Puurs-Sint-Amands verleent de subsidie ter bestrijding van de Aziatische hoornaar onder de volgende cumulatieve voorwaarden:

1. De subsidie betreft de terugbetaling (van een deel) van de werkelijke kosten gemaakt voor de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar. De kosten voor de verdelging van andere nesten (zoals wespennesten, nesten van de Europese hoornaar of andere insecten) komen niet in aanmerking voor deze toelage.

2. De subsidie voor de bestrijding van een nest van Aziatische hoornaars mag niet gecumuleerd worden met enige andere vorm van financiële tegemoetkoming voor de bestrijding van het nest. Voor de periode waarin er een beheerovereenkomst bestaat voor de bestrijding op privépercelen tussen de Vlaamse Overheid en de bestrijders, wordt er geen financiering door de gemeente voorzien.

3. Het te verwijderen nest dient voorafgaandelijk aan iedere interventie aangemeld te worden op de website van ‘Vespa-Watch’ of van de ‘Imkervereniging Klein-Brabant’ zodat het gevalideerd wordt door een kenner. De kenner moet eveneens de desgevallende hoogdringendheid van de interventie tot bestrijding aangeven.
Nadat de melder per mail de validatie én de desgevallende hoogdringendheid ontvangt, organiseert deze daarna de verwijdering.

4. De verwijdering van het nest dient te gebeuren door Brandweerzone Rivierenland of een erkende bestrijder opgenomen in de Vespa-Watch-lijst.

5. Bij de subsidieaanvraag wordt een factuur toegevoegd die voldoet aan de volgende cumulatieve voorwaarden:
1) de factuur is opgesteld door Brandweerzone Rivierenland of een erkende bestrijder opgenomen in de Vespa-Watch-lijst
2) de factuur vermeldt uitdrukkelijk de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar én de desgevallende hoogdringendheid
3) de factuur vermeldt uitdrukkelijk het adres of de locatie waar het nest verdelgd werd. Indien het adres of de locatie, waar het nest verdelgd werd, verschillend is van het adres van de begunstigde, volstaat een interventieverslag met uitdrukkelijke vermelding van het adres of de locatie van verdelging van het nest.

6. De aanvraag wordt ingediend na de verdelging van het nest waarvoor de subsidie aangevraagd wordt en uiterlijk zes maanden na deze verdelging.

7. Het verlenen van de gemeentelijke subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het College van Burgemeester en Schepenen voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Artikel 5 – Subsidiebedrag
De omvang van de subsidie bedraagt de werkelijk gemaakte kosten (inclusief btw voor niet btw-plichtigen; exclusief btw voor btw-plichtigen) voor de verdelging van het nest met een maximum van de tarieven die de brandweerzone Rivierenland heeft opgenomen in zijn recentste retributiereglement.
De kenner die de vaststelling doet van de nest, geeft eveneens de hoogdringendheid aan van de daaropvolgende bestrijding opdat de correcte tarifering kan bepaald worden.

Artikel 6 –Procedure
6.1 De aanvraag
1. De subsidie dient aangevraagd te worden via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier. Bij dit formulier dient gevoegd te worden:
1) De validatiemail én de desgevallende hoogdringendheid van Vespa-Watch of van de Imkervereniging van Klein-Brabant
2) Een factuur die voldoet aan de voorwaarden vermeld in Artikel 4.5, desgevallend samen met een interventieverslag

2. De aanvraag wordt ingediend na de verdelging van het nest en uiterlijk zes maanden na deze verdelging.

3. De aanvraag is slechts ontvankelijk zodra deze volledig en conform de voorwaarden van dit Reglement ingediend werd.

6.2 Beoordeling
1. Binnen een termijn van maximaal 6 maanden na het indienen van de aanvraag, controleert de bevoegde dienst of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden en formuleert de bevoegde dienst een advies aan het College van Burgemeester en Schepenen.
2. Deze termijnen zijn enkel richtdata, bij wijziging van de aanvraag of de nood aan bijkomende informatie vanuit de gemeente, kan de behandelende ambtenaar zich genoodzaakt zien deze termijn te verlengen.

6.3 Beslissing
1. Het College van Burgemeester en Schepenen neemt de beslissing op basis van het advies van de bevoegde dienst.
2. Als het dossier volledig is, vindt de beslissing plaats binnen een termijn van maximaal 6 maanden na het indienen van de aanvraag.
3. De aanvrager wordt van de beslissing schriftelijk in kennis gesteld.
4. Deze termijnen zijn enkel richtdata.

6.4 Uitbetaling
1. De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.
2. De uitbetaling van de subsidie gebeurt door overschrijving op de post- of bankrekening van de aanvrager binnen 3 maanden na de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen.
3. De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

Artikel 7 – Controle
De begunstigde geeft aan de gemeente toegang tot de infrastructuur en inzage in alle relevante stukken om ter plaatse de correcte aanwending van de toegekende subsidie te kunnen controleren. Indien nodig kan de gemeente contact opnemen met de firma en/of aannemer die de bestrijding heeft uitgevoerd.


Artikel 8 – Sancties
§1. De subsidie wordt aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend, namelijk de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Zo niet, dient de subsidie terugbetaald te worden.
§2. Als de uitvoering niet in overeenstemming is met de voorwaarden uit het reglement, heeft de gemeente het recht om de subsidie niet uit te betalen of de uitbetaalde subsidie terug te vorderen. De aanvrager wordt hiervan op de hoogte gebracht.
§3. In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.

Artikel 9. Bezwaar
Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het College van Burgemeester en Schepenen.
Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven, brief, e-mail, afgifte tegen ontvangstbewijs, …) gericht worden aan het College van Burgemeester en Schepenen en dit uiterlijk binnen één maand na kennisgeving van de beslissing over de weigering van de subsidie aan de aanvrager. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren.

Artikel 10 – Inwerkingtreding
Dit reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 11 september 2023 en treedt onmiddellijk in werking . Enkel de interventies na deze datum zijn subsidieerbaar. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.
Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.