Terug
Gepubliceerd op 20/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 18/12/2023 - 20:00

Subsidiereglement compostvaten, compostbakken en wormenbakken - Vaststelling

Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Peggy Seeuws, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Verontschuldigd: Guido Cools
Aanleiding

De gemeente Puurs-Sint-Amands wil composteren aanmoedigen, want wat gecomposteerd kan worden hoeft niet in de restafvalzak en de compost kan nog lokaal gebruikt worden. In het verleden bood OVAM geregeld subsidies aan voor groepsaankopen, waardoor er via IVAREM relatief goedkoop compostvaten en -bakken verdeeld konden worden. Deze subsidie wordt echter niet meer aangeboden door OVAM, waardoor de gemeente een alternatief heeft gezocht. Door ook wormenbakken toe te staan moedigen we ook inwoners aan die kleinschalig wonen. 

Juridische grond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:

Bevoegdheidsgrond

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41, 23°;
Regelgeving
  • Lokaal Materialenplan OVAM 2023-2030, Vlaamse Overheid, mei 2023
Feiten, context en argumentatie

De burger kan zelf een compostvat, compostbak of wormenbak naar keuze aankopen.

De gemeente subsidieert deze aankoop na voorlegging van een factuur en de vermelding van het type en volume van het compostvat, compostbak of wormenbak.

Het gebruik van een compostvat, compostbak of wormenbak leidt tot een vermindering van het gewicht in de restafvalzak. Dit is één van de doelstellingen in het Lokaal Materialenplan van OVAM.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement m.b.t. compostvaten, compostbakken of wormenbakken vast te stellen.

Financiële weerslag

De uitgave is voorzien onder budgetsleutel 2023/G-GBB-LEEF/0349-00/64910000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Publieke stemming
Aanwezig: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Jan Van Camp, Patrick Pauwels, Lavinia De Maeyer, Heiko Van Muylder, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Peggy Seeuws, Antoaneta Ciuca, Linda Caluwaerts, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans, Raoul Paridaens
Voorstanders: Els Goedgezelschap, Koen Van den Heuvel, Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Ann-Marie Morel, Ronny Tourné, Willem Geeroms, Anne De Ron, Sophie Van Praet, Raf De Blaiser, Eddy Ceurstemont, Bart De Schutter, Peter Lemmens, Inge Faes, Patrick Pauwels, Heiko Van Muylder, Luk Ceurvelt, Els Knoops, Antoaneta Ciuca, Hilde Waumans, Nilüfer Yürük, Liliane Mariën, Robbe Cooremans
Tegenstanders: Jan Van Camp, Lavinia De Maeyer, Peggy Seeuws, Linda Caluwaerts
Resultaat: Met 24 stemmen voor, 4 stemmen tegen
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad stelt het hiernavolgend subsidiereglement m.b.t. compostvaten, compostbakken en wormenbakken vast:

Artikel 1. Doel

De gemeente verleent een subsidie voor de aankoop van compostvaten, compostbakken en wormenbakken om thuiscompostering te stimuleren en het gewicht van de restafvalzak te doen dalen. Dit is één van de doelen opgenomen in het Lokaal Materialenplan 2023-2030 van de Vlaamse Overheid. 

Artikel 2. Doelgroep

Voor de subsidie komen in aanmerking: alle natuurlijke personen (eigenaars, huurders en gebruikers), scholen, bedrijven en verenigingen in Puurs-Sint-Amands.

Artikel 3. Voorwaarden

De gemeente verleent de subsidie onder volgende voorwaarden:

1) De subsidie betreft de terugbetaling van een deel van de werkelijke kosten gemaakt voor de aankoop van compostvaten (met of zonder beluchtingsstok), compostbakken (met of zonder beluchtingsstok) en wormenbakken. De kosten voor andere composteerbenodigdheden, zoals bijvoorbeeld compostversneller of compostverbeteraar komen niet in aanmerking voor deze subsidie;

2) Het verlenen van de subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die de gemeenteraad voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen;

3) De subsidie voor deze compostvaten, compostbakken en wormenbakken mag niet gecumuleerd worden met enige andere vorm van financiële tegemoetkoming door de gemeente of overheid voor de aankoop van deze compostvaten, compostbakken en wormenbakken;

4) Enkel nieuwe compostvaten, compostbakken en wormenbakken komen in aanmerking;
 
5) De subsidieaanvraag dient uiterlijk 3 maanden na de aankoop (datum van het kassaticket of f actuur) ingediend worden;
 
6) Er kan een subsidie worden aangevraagd voor compostvaten, compostbakken of wormenbakken met een maximum van 2 per adres. 

Artikel 4. Bedragen

Het bedrag van de subsidie bedraagt 50% van de aankoopprijs met een maximum van 50€ (inclusief btw voor niet btw-plichtigen; exclusief btw voor btw-plichtigen) per compostvat, compostbak of wormenbak. 

Artikel 5. Procedure

§1. De aanvraag:

De subsidie dient aangevraagd te worden via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier. Bij dit formulier dient een factuur of kassaticket toegevoegd te worden met duidelijke vermelding van het compostvat, de compostbak of de wormenbak. 

De aanvraag is slechts ontvankelijk zodra deze volledig en conform de voorwaarden van dit subsidiereglement werd ingediend.

§2. Beoordeling

Binnen een termijn van maximaal 3 maanden na het indienen van de aanvraag, controleert de bevoegde dienst of deze voldoet aan de gestelde voorwaarden en wordt een advies geformuleerd aan het college van burgemeester en schepenen.

Deze termijn is een richtdatum. 

§3. Beslissing

Als het dossier volledig is, neemt het college van burgemeester en schepenen, op basis van het advies van de bevoegde dienst, een beslissing binnen een termijn van maximaal 6 maanden na het indienen van de aanvraag.

De aanvrager wordt van de beslissing schriftelijk in kennis gesteld.

Deze termijn is een richtdatum.

§4. Uitbetaling

Nadat het college van burgemeester en schepenen is akkoord gegaan met de toekenning van de subsidie, gebeurt de uitbetaling van de subsidie door overschrijving op de post- of bankrekening van de aanvrager binnen 3 maanden na de beslissing. 

De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

Artikel 6. Controle

Indien nodig kan de gemeente contact opnemen met de aanvrager om bijkomende informatie aan te leveren, bijvoorbeeld foto's van de aangekochte compostvaten, compostbakken of wormenbakken.

De gemeente heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende subsidie te controleren.

In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van de controle, is hij/zij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.

Artikel 7. Sancties

De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend en het gebruik ervan dient gerechtvaardigd. Zo niet, dient de subsidie terugbetaald te worden.

In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.

Als de aanvrager niet voldoet aan contractuele of financiële verplichtingen tegenover de gemeente, kan het subsidiebedrag worden verrekend.

Artikel 8. Bezwaar 

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven, brief, e-mail, afgifte tegen ontvangstbewijs, …) gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen en dit uiterlijk binnen één maand na kennisgeving van de beslissing. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren.

De postdatum of datum op het ontvangstbewijs geldt als bewijs.

Artikel 9. Goedkeuring en inwerkingtreding

Dit subsidiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 18 december 2023, treedt in werking op 1 januari 2024 en wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. 

Dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.