Thijs en Kim besparen met zonneboiler

19
dec
2022

Thijs Van Herbruggen en Kim Bulckmans lieten hun woning in Kalfort renoveren. Eén van de energiezuinige ingrepen? De installatie van een zonneboiler. Dat had meteen een gunstige impact op de energiefactuur van hun gezin. 

 

Hoe werkt een zonneboiler? 

“De installatie warmt water op met de gratis energie van de zon. Daarvoor heb je nodig: een zonnecollector op je dak en een voorraadvat en pomp in huis. De collector vangt daglicht op waardoor de vloeistof die erdoor loopt warm wordt. Die warme vloeistof warmt op zijn beurt het water in je voorraadvat op. Wij gebruiken dat water in de keuken en badkamer.” 

 

Vallen jullie op zonloze dagen zonder warm water? 

“Nee, de zon hoeft niet hard te schijnen om de installatie te laten werken. Ook bij bewolking wordt nog warmte geproduceerd. Geraakt het water tóch niet voldoende opgewarmd? Dan kun je rekenen op een ‘naverwarmingssysteem’ dat gekoppeld is aan de zonneboiler. In ons geval is dat onze gascondensatieketel die het dan overneemt, maar dat gebeurt eerder sporadisch.” 

 

Waarom koos je voor een zonneboiler? 

“Omdat het financieel aantrekkelijk is. Je bespaart meer dan de helft op energiekosten voor warm water. En de subsidies die je ontvangt voor je zonneboiler zijn ook mooi meegenomen. De terugverdientijd die ik destijds berekende bedroeg in ons geval zo’n acht jaar, daarna doe je er alleen maar zuiver je voordeel mee. Maar voor je overgaat tot de installatie, moet je je eigen warmwaterverbuik goed in kaart brengen. In ons gezin van vijf personen ligt dat hoog. Maar als je bijvoorbeeld maar met twee bent, zou het kunnen dat je beter af bent met gas.” 

 

Tips 

  • Voor het voorraadvat bestaan verschillende volumes. Bereken vooraf goed welke capaciteit jouw gezin nodig heeft. 
  • Ga op zoek naar een goede plek voor de zonnecollector. Hoe meer zon erop schijnt, hoe beter natuurlijk. 
  • Plaats je voorraadvat zo dicht mogelijk bij je zonnecollector. Zo gaat er onderweg minder warmte verloren. 

Vraag naar subsidies 

Bij de installatie van een zonneboiler kom je in aanmerking voor subsidies. 

 

Geraak je er niet uit wijs? Vraag raad aan Stekr, je aanspreekpunt voor gratis advies op maat van je woning. Surf naar www.stekr.be, mail info@stekr.be of bel 015 28 60 28.