Vaccinatiecentrum opent zaterdag de deuren

17
feb
2021

Op zaterdag 20 februari worden de eerste coronavaccins toegediend in het vaccinatiecentrum van Klein-Brabant. Voorlopig komen uitsluitend zorgprofessionals zoals artsen en thuisverpleegkundigen aan de beurt.  

40 inentingen per uur 

Deze week kregen zorgprofessionals uit Klein-Brabant een vaccinatie-uitnodiging. Leen Lejon, coördinator van het vaccinatiecentrum in sport- en evenementenhal Binder: “We hebben 200 vaccins ter beschikking. De toediening ervan verdelen we over twee halve dagen: zaterdagvoormiddag 20 en maandagnamiddag 22 februari. Die spreiding is een bewuste keuze. Als het ene moment niet past, kunnen de zorgverleners langskomen op het andere. En door niet meteen een hele dag op volle capaciteit te draaien, krijgen de medewerkers tijd om hun taken onder de knie te krijgen. Er zullen nu telkens twee van de vier vaccinatielijnen open zijn: samen goed voor maximaal veertig inentingen per uur.” 
 
Om de bezoekers een aangename beleving te bezorgen, wordt er ook voor muziek gezorgd. De jonge dj-leerlingen van de muziekacademie van Bornem brengen live enkele sets. 

Leveringen komen op gang 

De zorgprofessionals zullen het vaccin van AstraZeneca toegediend krijgen. Leen Lejon: “Voor heel Vlaanderen zullen er de volgende periode zo’n 60.900 AstraZeneca-vaccins beschikbaar zijn. Na de eerste levering van deze week, verwachten we volgende week opnieuw tweehonderd vaccins. Ook die zijn bedoeld voor zorgprofessionals zoals thuisverpleegkundigen, artsen, tandartsen en verzorgenden die niet in een ziekenhuis gevaccineerd worden. Ook enkele vaste medewerkers van het vaccinatiecentrum zijn dan aan de beurt.” 
 
Omdat de overheid besliste het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan 55-plussers, worden geen zorgprofessionals boven de 55 jaar opgeroepen. Zij komen prioritair aan de beurt zodra er een ander type vaccin beschikbaar is. 

Dina Tersago toont de weg 

Vanaf wanneer gewone burgers terechtkunnen in het vaccinatiecentrum, hangt af van de beslissing van de Vlaamse en federale overheid. Leen Lejon: “Dat is normaal voorzien vanaf maart, maar een concrete startdatum is nog niet bekend. Ondertussen willen we onze inwoners wel al tonen hoe een bezoek aan het vaccinatiecentrum eruit zal zien. Daarom maakten we een filmpje waarin Dina Tersago je wegwijs maakt doorheen het vaccinatieproces in sport- en evenementenhal Binder.”