Vrijwilligers wijzen toeristen de weg

26
apr
2019

De Schelde, groendomeinen, musea, … Onze gemeente heeft heel wat in de aanbieding voor toeristen. Die komen dan ook met velen op bezoek. Waar kunnen zij de mooiste wandelingen maken? En waar vinden ze de leukste terrasjes? Onze vrijwilligers van de dienst Toerisme verklappen hen graag het antwoord. 

Jan Van den Eynde (67) en Joke Kerremans (66) hebben al negen jaar vrijwilligerswerk op de teller. Noem hen dus gerust ervaren rotten in het vak. 

Waarom werden jullie vrijwilliger bij de dienst Toerisme?
Jan: “Toen we tien jaar geleden in Sint-Amands kwamen wonen, wilden we ons meteen integreren. Vrijwilligerswerk helpt dan natuurlijk.” Joke: “We hebben een appartement met zicht op de Schelde en vinden het echt een mooie streek. Omdat we hier zelf veel wandelen en fietsen, hebben we goeie tips voor toeristen.” 

Volgden jullie een opleiding om toeristen te helpen?
Joke: “Wij kregen uitleg van een andere vrijwilliger, geboren en getogen in Sint-Amands. Hij toonde ons een diavoorstelling met alle bezienswaardigheden.” Jan: “Onlangs hebben wij ook een starter begeleid, hij draaide een dag mee op de dienst. Zo zie je meteen wat het werk inhoudt en hoe we dat aanpakken.” 

Welke vragen stellen toeristen zoal?
Joke: “Ze komen vaak polsen naar de uren van de overzetboot. Veel toeristen vragen naar een korte wandeling met de mooiste plekjes. En uiteraard willen ze weten waar ze terechtkunnen om iets te drinken of te eten.” Jan: “Wij beantwoorden de vragen en geven folders mee. Veel fietsers komen ook een knooppuntenkaart kopen. Iedereen is altijd heel vriendelijk en dankbaar, dat maakt het werk des te leuker.”  

Hoe vaak zijn jullie op post?
Jan: “Wij bemannen de dienst één tot twee keer per maand. Dat is op weekend- en feestdagen, telkens in blokjes van tweeënhalf uur. Bij grote evenementen als de boekenmarkt blijven we wat langer.” Joke: “Maar je kiest dus zelf je dagen uit. Aan het begin van het seizoen komen alle vrijwilligers samen met hun agenda om de puzzel te leggen.” 

Je vindt de dienst Toerisme op de Kaai in Sint-Amands. Daar staat sinds 1 mei een gloednieuw glazen kantoor. Ga zeker eens kijken! 

Word ook vrijwilliger
Wil jij ook een woordje uitleg geven aan toeristen? Dat kan nog altijd! 
Want enthousiastelingen als jou zien we graag komen. Geef een seintje via toerisme@puursam.be of 03 203 27 00. 

Meer info?

Contactformulier