Welkom in Park Fort Liezele

24
aug
2020

New York heeft zijn Central Park. Berlijn zijn Tiergarten. En Puurs-Sint-Amands? Park Fort Liezele! Een eigen landschapspark gelegen tussen JOC WIJland en Fort Liezele. In deze groene oase hebben enkele bloeiende zaken hun thuis. Ze stellen zich graag aan je voor.

Fortcafé De Batterie

Toen het Park Fort Liezele openging in de zomer van 2018, was Fortcafé De Batterie al meteen van de partij. De enthousiastelingen die het café uitbaten in opdracht van Fort Liezele vzw? Dat zijn Mathy en Sander.

Jullie café bevindt zich in het fort, da’s wel heel bijzonder.

Sander: “Wij zitten in de voormalige energiecentrale, op deze plek werd stroom opgewekt voor heel het fort. Het was dus één grote batterij, vandaar onze naam De Batterie. Na een grondige renovatie is het nu gezellig ingericht. En de grootste troef is misschien wel ons buitenterras. Daar kun je uitblazen aan de rand van de fortengracht, met zicht op het park.”

Wat staat er zoal op jullie kaart?

Mathy: “We staan bekend om ons uitgebreid aanbod bieren. Wist je trouwens dat we een huisbier hebben? De Commandant, dat is een blonde trippel die speciaal gebrouwen is voor vzw Memorial Museum Fort Liezele. Bezoekers kunnen hier ook eenvoudige snacks eten. En we doen de catering voor bedrijfslunches, privéfeestjes en museumbezoekers. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een soldatenmenu: ‘stoemp’ met worst, geserveerd in een gamel.”

Sander: “Dat valt wel in de smaak bij toeristen die trouwens steeds vaker uit het buitenland komen. Duitsers, Britten en Amerikanen zakken niet alleen af naar de Westhoek, maar vinden ook hun weg naar het Fort van Breendonk en het Fort van Liezele.”

www.fortcafe-debatterie.be

info@fortcafé-debatterie.be

Escape Fort Liezele

Escaperooms vond je tot voor kort vooral in grote steden. Maar vanaf nu kun je het avontuur ook opzoeken in onze eigen gemeente. Dat hebben we te danken aan drie vrienden uit Kalfort. Bjorn Cloostermans, één van de initiatienemers, vertelt.

Kun je eerst nog even uitleggen wat een escaperoom is?

“In een groep van drie tot zes personen laat je je opsluiten in een mysterieuze kamer. Samen ga je de uitdaging aan om binnen het uur tal van puzzels en hersenkrakers op te lossen. Logisch nadenken en goed samenwerken zijn hierbij belangrijk. Ik ben grote fan en kreeg goesting om een eigen escaperoom te starten. Na brainstorms met kameraden Ludo en Tom besloten we om er met ons drieën voor te gaan. Het speelt alvast in ons voordeel dat we de enige escaperoom in Klein-Brabant zijn.”

Met het fort hebben jullie er meteen een toplocatie uitgekozen.

“Inderdaad, die setting is echt uniek. Zodra je nog maar naar het fort stapt, begint de mysterieuze beleving al. De voormalige infirmerie en slaapzaal van het fort zijn speciaal voor ons leeggehaald. Gespecialiseerde escaperoombouwers uit Nederland hebben ze ingericht volgens de regels van de kunst, want álles moet natuurlijk kloppen in zo’n kamer.”

Jullie hebben twee kamers, krijgen we een tipje van de sluier?

“Ik ga natuurlijk niet te veel verklappen. Maar de ene kamer heeft te maken met een mysterieuze verdwijning. En in de andere ruimte krijg je de opdracht om een bom te ontmantelen. Beide escaperooms zijn geschikt voor liefhebbers van pakweg 7 tot 77 jaar. We zijn open op woensdagnamiddag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. En bedrijven kunnen hier – op afspraak – elke dag terecht voor een teambuilding.”

www.escapefortliezele.be

info@escapefortliezele.be

Brasserie BrooX

In juni opende brasserie BrooX de deuren. Hier kun je gezellig tafelen in een groene setting. Daan Maes baat de zaak uit, samen met Mark, Hilde en Sijmen. Hij geeft alvast een woordje uitleg.

Wat mogen bezoekers verwachten van BrooX?

“We zijn een brasserie die Vlaamse klassiekers serveert in een modern kader. Dat zijn gerechten die we allemaal kennen maar dan net iets anders gebracht, zoals asperges, salades, steak en mosselen. Met BrooX blinken we uit in toegankelijkheid want iedereen is welkom, van wandelaars tot zakenmensen. Of je nu komt voor een drankje, een lunch of driegangenmenu: alles is mogelijk.”

Hoe ziet de brasserie eruit?

“Aan de buitenzijde kozen we voor een ruwe betonlook met grote glaspartijen, passend bij de uitstraling van het fort. Maar binnen krijg je meteen een huiselijk gevoel door de warme kleuren, gezellige lampen en sfeerelementen. De brasserie beneden biedt plaats aan zo’n honderd personen. Boven hebben we twee ruimtes voor vergaderingen en feesten voor maximaal dertig personen – een lift is voorzien. Bij mooi weer is er ook nog ons terras.”

Jullie zijn met BrooX niet aan jullie proefstuk toe, vertel?

“Dit is het vijfde restaurant binnen groep Cyriel. Je kent ons misschien al van restaurant Skov in Buggenhout en restaurant De Poort van Cyriel in Opdorp. Er staat dus een ervaren en sterk team achter ons. Wij zijn heel tevreden dat we nu ook in Puurs-Sint-Amands vertegenwoordigd zijn, een gemeente waar van alles te beleven is.”

www.broox.be

info@broox.be

Huis Landschapspark

Een afscheid vraagt om een rustgevende locatie. Daarom is Park Fort Liezele de uitgelezen plaats voor een uitvaartcentrum. Fien De Rop stelt Huis Landschapspark aan je voor.

Vanwaar komt het idee om een uitvaartcentrum te openen?

“Er kiezen steeds minder mensen voor een begrafenisplechtigheid in de kerk. Dan moet je natuurlijk alternatieve locaties kunnen aanbieden. Daarom schreef de gemeente zelf een aanbesteding voor een uitvaartcentrum uit. De familie Cools-Mertens, bekend van Drukkerij Baeté, diende een kandidatuur in en mocht aan de slag. Voor het beheer en de uitbating worden we bijgestaan door HUISJOZEFBornem, met als zaakvoerder Bart Van Daele. Hij organiseert hier uitvaarten, maar ook alle andere begrafenisondernemers kunnen gebruikmaken van het centrum.”

Hoe is het uitvaartcentrum precies ingedeeld?

“Blikvanger is de grote aula met meer dan 250 zitjes. En dan is er nog een kleine aula voor 80 personen die ook dienst kan doen als zaal voor de koffietafel. Uiteraard is er ook een groetruimte waar bezoekers afscheid kunnen nemen van de overledene. Het hele interieur heeft een landelijke look met accenten van wit en hout. Grote ramen en veel planten maken de inrichting compleet.”

Vertel eens iets meer over de ligging van het uitvaartcentrum.

“Het bevindt zich achterin het parkdomein, in een oase van rust en sereniteit. En met een prachtig zicht op het groene landschap. Ons centrum ligt ook vlak naast de nieuwe begraafplaats voor de woonkernen van Puurs, Liezele en Kalfort. Zo is alles mooi gecentreerd op één locatie, met voldoende parking erbij.”

www.huislandschapspark.be

contact@huislandschapspark.be

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.