Zorgbedrijf Klein-Brabant zet eigen testkits in

16
apr
2020

Zorgbedrijf Klein-Brabant wacht niet op de corona-testkits van de overheid. Dit weekend al werd in de woonzorgcentra gestart met het testen van bewoners. Er worden nu aparte afdelingen gemaakt zodat besmette en niet-besmette bewoners van elkaar gescheiden zijn.

Strenge maatregelen toegepast

Ook de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Klein-Brabant moeten de strijd aangaan met het coronavirus. Weken geleden al namen we heel wat maatregelen om de rusthuisbewoners te beschermen. Zo werd kamerisolatie ingevoerd en kochten we voor de medewerkers extra beschermingsmateriaal zoals gelaats­beschermers. Ondanks deze maatregelen bleken enkele personen van de campus in Puurs besmet te zijn met het virus. Daarop werd snel geanticipeerd.

Screenings gestart

Wachten op de testkits die de overheid zal leveren was voor Zorgbedrijf Klein-Brabant geen optie. In overleg met de burgemeester werd gekozen voor een proactieve aanpak waarbij op Paaszondag gestart is met een screeningsronde met eigen testkits. Onder leiding van schepen Ann-Marie Morel en Fred Rogier, directeur van het zorgbedrijf, werd een team samengesteld van vrijwillige artsen en medewerkers van het woonzorgcentrum. Zij zijn op Paaszondag begonnen met de eerste fase van het systematisch screenen van 57 bewoners. De tweede fase met screening van de laatste twintig bewoners vond dinsdag plaats.

Afdelingen opgesplitst

Uit de eerste screening bleek dat ongeveer een derde van de bewoners positief test. De overgrote meerderheid daarvan heeft geen of milde symptomen. Op basis van die resultaten is uit voorzorg gestart met cohortzorg. Dat betekent dat de bewoners met een covid19-besmetting worden samengebracht op één afdeling. De andere bewoners verhuizen naar een coronavrije verdieping. Tijdens de tweede screening hebben nog een viertal personen positief getest. Er kan dus nog een tweede coronavrije verdieping gecreëerd worden, omdat alle besmette bewoners kunnen samengebracht worden op één verdieping. De eerder genomen maatregelen zoals kamerisolatie en uitgesproken beschermingsmaatregelen voor al het personeel blijven natuurlijk van kracht. 

Momenteel zijn er nog geen coronapatiënten op de campus in Sint-Amands. De screening van alle bewoners daar staat ingepland voor vandaag en vrijdagvoormiddag. Ook alle personeelsleden van beide campussen worden dan getest. Het Zorgbedrijf Klein-Brabant doet er alles aan om alle bewoners zo veilig en gezond mogelijk door deze crisis te loodsen. 

Meer info?

Contactformulier