2.413 bomen voor de Steenbossen

19
dec
2023
Plantactie Steenbossen

In december 2023 werden de eerste bomen aangeplant in de Steenbossen. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Klavertjevier in Breendonk plantten zo’n 500 jonge bomen met hulp van Natuurwerk en onder professionele begeleiding van de Bosgroep Antwerpse Gordel (Provincie Antwerpen). De Bosgroep volgde het volledige bebossingstraject op van vergunningen tot subsidies, aanbestedingen en opmaak van het beplantingsplan, om zo het juiste plantgoed in de grond te krijgen. Hiermee wordt het eerste deel van de Steenbossen in Breendonk aangeplant. Deze winter worden er nog 1.915 bomen aangeplant, waarvan 800 herbebossing en 1.115 nieuw bos. Het tweede deel van de aanplanting – voor ongeveer 5 ha - is voorzien in de winter van 2024 –2025.  

Onze gemeente telt heel wat natuurgebieden, maar in Breendonk kan dat beter. Daar maken we nu werk van, want we kochten er een groot perceel. Dat wordt een bosgebied en kreeg de naam Steenbossen. Tijdens deze legislatuur streven we ernaar om zeker 50.000 bomen extra te planten op ons grondgebied. 

Aandacht voor het klimaat 

Aangenaam wonen, werken en bewegen vraagt om een doordachte visie op ruimte. Puurs-Sint-Amands kiest ervoor om de woonkernen te versterken (en dáár te bouwen), zodat er elders open ruimte blijft. De Steenbossen zijn daar een mooi voorbeeld van. Met dit extra stuk groen op een zucht van de A12 en N16 zorgen we voor meer schaduw en wateropvang, ideaal om de klimaatuitdagingen van deze eeuw aan te gaan.  

Tien hectare nieuwe natuur 

Het bosgebied is zo’n tien hectare groot en komt langs de Groenstraat en Molenheide. Het zal makkelijk toegankelijk zijn vanuit de dorpskern. 
De huidige begroeiing op het perceel werd uitvoerig bestudeerd. Waardevolle bomen behouden én beschermen we. Dode exemplaren maken plaats voor herbebossing met inheemse, sterke boomsoorten. Zo komt er bijvoorbeeld een eiken-haagbeukenbos, aangevuld met linde, esdoorn, zoete kers, … Naast bossen is er ook plaats voor open landschap met graslanden en knotwilgen. Het hele gebied wordt afgebakend met een bosrand van struiken vol bessen en noten – denk aan de hazelaar, vlier en sleedoorn.  

Ruimte voor water 

Dwars door het bosgebied stromen de Leibeek en de Steenboschloop. Beide beken worden op natuurlijke wijze heringericht om de ecologische uitdagingen van vandaag aan te gaan. Door de oevers open te trekken worden de beken breder – in de Leibeek is dat soms zelfs tot tien keer breder! Ter hoogte van dat punt komt een beekwadi, een natuurlijke opvang- en infiltratievoorziening voor regenwater.   

Ruimte voor recreatie 

De Steenbossen worden een groene oase vlakbij de dorpskern van Breendonk. Zo komen er uitkijkpunten, picknickbanken, kunstwerken en vlonderpaden – allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. In het bos komen ook nog open plekken met speeltuigen voor de kinderen.  

Meer info?

Contactformulier