Afvalbeheer tijdens evenementen


Een evenement brengt afval met zich mee. Met welke zaken moet ik rekening houden? 
  • Herbruikbaar cateringmateriaal: verbod op wegwerpverpakkingen
Wie eten en drank serveert op zijn evenement staat voor een enorme potentiële afvalberg. Om die afvalberg in te dijken, is er een wetswijziging in het leven geroepen. Door die wetswijziging geldt er sinds 1 januari 2020 een verbod voor organisatoren van evenementen om eten en drank te serveren in wegwerpverpakkingen. Tenzij de organisator een systeem kan voorzien waar 95% van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage.De bewijslast ligt bij de organisator van het evenement en moet dus kunnen aantonen dat het afval correct gesorteerd wordt. 


Via de wegwijzer van OVAM, kan je door enkele vragen over je evenement te beantwoorden een advies op maat krijgen over hoe je het praktisch gebruik (inzamelen, afwas, hoeveelheid, enz…) van herbruikbare bekers kan implementeren.

  • Algemene richtlijnen
    • Verbied flyeren op je evenement, maar ook het gratis uitdelen van wegwerpgadgets, plastic tasjes en drankblikjes door sponsors.
    • Programmaboekjes zijn niet zo’n goed idee. Het is beter om het programma op grote borden te zetten en/of een digitale versie te maken voor smartphones.
    • Voorzie op je terrein containers om het afval selectief te verzamelen. Geef duidelijk aan welk soort afval in welke vuilnisbak moet.
    • Ga zelf actief rond om vuil van de grond te rapen en te sorteren. Zo geef je het goede voorbeeld aan je bezoekers en zet je hen aan hetzelfde te doen. Als ze toch vuilnis op de grond gooien, spreek hen er dan ook op aan.
    • Voorzie asbakken. Een peuk vervuilt meer dan je zou denken.
    • Probeer zoveel mogelijk materiaal te recupereren, van houten borden tot materiaal om je terrein in te richten
    • Een afvalverantwoordelijke is geen overbodige luxe. Zo iemand stelt niet alleen een afvalplan op, maar geeft ook tijdens het evenement instructies aan medewerkers. 

Regelgeving