Belgisch paspoort

​​​​​​​​​​​Reis je naar een land waar de Belgische identiteitskaart (eID) n​iet volstaat als identiteitsbewijs?​ Dan moet je - ook als je jonger dan twaalf jaar bent - een Belgisch paspoort meenemen. 

Het Belgische paspoort bevat:

  • je identiteitsgegevens
  • je nationaliteit
  • je handtekening
  • je foto
  • je vingerafdrukken
Het paspoort is zeven jaar (voor volwassenen) of vijf jaar (voor minderjarigen) geldig. 

Vertrek je op reis? Ga dan zeker na welke reisdocumenten je nodig hebt. Raadpleeg ook de reisadviezen via de FOD Buitenlandse Zaken. Of neem contact op met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. 

Voorwaarden

Je hebt de Belgische nationaliteit.

Procedure

Woon je in België? Dan vraag je het internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van je woonplaats. Doe dit zeker op tijd. De leveringstermijn bedraagt minimaal zeven werkdagen

Heb je je paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedures:  

1) dringende procedure: Stuurt de gemeente je aanvraag vóór 15 uur door? Dan kan je paspoort al na een werkdag bij de gemeente worden afgeleverd. 

2) superdringende procedure: Stuurt de gemeente je aanvraag vóór 15u00 door? Dan kan het paspoort dezelfde dag nog (4u30 na de aanvraag) afgeleverd worden bij Binnenlandse Zaken in Brussel. Voor beide procedures betaal je wel een extra kost. Reis je vaak? Dan kan je via de spoedprocedure een paspoort van 64 pagina's aanvragen. 

Haal je paspoort op​ aan het centraal onthaal. Of laat het door een derde ophalen; bezorg hem of haar dan wel een correct en volledig ingevulde volmacht​ en (een kopie van) je identiteitskaart. 

Ben je minderjarig? Dan moet je paspoort worden afgehaald door de ouder(s) bij wie je bent ingeschreven. 

Meebrengen

  • je identiteitskaart
  • een recente (​max. 6 maanden oud) kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O.-normen​Je kan zelf een foto meebrengen of een foto laten maken aan onze loketten. Voor kinderen onder de 5 jaar vragen we een foto mee te brengen.
  • indien van toepassing: het vorige paspoort als dit minder dan tien jaar geleden werd afgegeven. Of een attest van diefstal van het vorige paspoort, opgesteld door de politie. 
Vraag je het paspoort aan voor een minderjarig kind? Neem dan zeker een identiteitsbewijs mee van het kind. Ook het kind zelf moet persoonlijk aanwezig zijn, vergezeld door iemand die het ouderlijk gezag uitoefent. 

Bedrag

​Volwassenen​Minderjarigen
​Gewone procedure70​​35
​Spoedprocedure (+ 1 dag)​245​210
​Super spoedprocedure (4u)​305​270

Regelgeving

Aandachtspunten

​Neem ook kopies van je paspoort en/of identiteitskaart mee op reis.

Minderjarigen die alleen reizen, nemen best ook een schriftelijke toelating van beide ouders mee, voorzien van gelegaliseerde handtekeningen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.​

Bijkomende informatie

  • Als je zelf niet naar het gemeentehuis kan komen voor het afhalen van je nieuwe paspoort kan je een volmacht verlenen aan familie of kennissen.  ​Gebruik hiervoor ons volmachtformulier.​ ​Voeg hierbij steeds een kopie van je identiteitskaart (als volmachtgever) en desgevallend je oude/vervallen paspoort.

  • Niet-Belgen moeten zich voor de aanvraag van een paspoort wenden tot hun ambassade of consulaat.

Contactinformatie