Blikvanger: de Kalfortse asperge

5
mei
2025
TGO_6674-PSA-Aspergepunt (2)

Het aspergeseizoen is weer bezig! Wist je dat het witte goud een eeuw lang de hoofdrol speelde in onze landbouw? En dat inwoners het vandaag nog altijd kweken in hun eigen aspergebermen? Tijd om in te zoomen op dit smakelijk stukje erfgoed.

 

Eerste asperges in Hof van Coolhem

In onze streek werden de eerste asperges gezaaid in 1885: dat gebeurde aan Hof van Coolhem in Kalfort. Het waren de Kalfortse vlashandelaars Huyghe die het zaad meebrachten uit Rijsel waar ze hun vlas verkochten en de aspergeteelt opmerkten. Het zaaien lieten ze over aan Henricus Josephus Leyers, de hovenier van Hof van Coolhem dat toen in handen was van de familie Van de Wiele. Drie jaar later werden de eerste asperges geoogst. De knecht van het domein trok ermee naar de vroegmarkt in Mechelen.

 

Een zegen voor de landbouw in onze regio

De asperges bleken prima te gedijen in onze lichte zandgronden. Daarom legden onze landbouwers volop aspergebermen aan. De winstgevende teelt was een welgekomen aanvulling op hun toen povere inkomen. Dankzij de aspergeteelt nam de welstand in onze regio zienderogen toe. Na de Tweede Wereldoorlog werd de teelt nóg belangrijker en kwam er in onze streek zelfs een bond van Aspergekwekers. In de bloeiperiode zorgde Klein-Brabant voor één derde van de nationale productie!

 

“In 1953 werd de Kalfortse asperge geserveerd tijdens het kroningsbanket van Elisabeth II in Engeland.”

 

Kalfortse asperge in Parijse toprestaurants

Wist je dat de Kalfortse asperge het schopte tot de toprestaurants van Parijs? Dat was te danken aan Baptist Vertongen (1837-1923). Deze Kalfortenaar was dankzij zijn hout-bewerkingsmachines succesvol in de Franse lichtstad waar hij werkte én woonde. Kwam hij op vakantie naar Oostende? Dan kreeg hij van zijn Kalfortse familie asperges mee die hij meenam naar Parijs. Zo belandde de asperge daar in een groentewinkel die ze verkocht aan gerenommeerde restaurants.

 

Nog straffer: op 2 juni 1953 vond in Engeland de kroning van Elisabeth II plaats. Opvallende aanwezige op het menu van het kroningsbanket? De witte asperge uit Kalfort! Want de koningin had gehoord over de bijzondere smaak en fijne textuur van deze edele groente. 

Bezoek het Aspergepunt

Er valt heel wat te ontdekken over het witte goud. Daarom vind je in Hof van Coolhem het gloednieuwe Aspergepunt. Laat je meevoeren door boeiende verhalen van experten die vertellen over de geschiedenis, de industrie, de kunst én het culinaire aspect van de asperge. Je wordt er ondergedompeld in een moderne beleving met verhalen van vroeger en nu, met woord en beeld, met digitale extra’s. Het is een interactieve mix van horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Kortom: al je zintuigen worden geprikkeld tijdens deze culinaire reis. 

Meer info: www.aspergepunt.be.

Volg de Aspergeroute

Krijg je niet genoeg van de edele groente? Spring op je fiets en volg de Aspergeroute! Die voert je vanuit Hof van Coolhem langs de mooiste parels van Klein-Brabant. Blikvangers zijn naast het Aspergepunt ook de abdij van Bornem, paviljoen De Notelaer en aspergekwekerij Amelinckx. De volledige route houdt je 47 kilometer zoet, maar dankzij de knooppunten kun je ze makkelijk inkorten.

Download de Aspergeroute.

Kom proeven in het Aspergedorp 

Tijdens het aspergeseizoen organiseert onze gemeente het Aspergefestival met allerlei activiteiten rond het witte goud. Absolute smaakmaker in het programma? Het Aspergedorp! Dat rijst dit jaar op 17 en 18 mei uit de grond in Park Fort Liezele. In deze groene oase serveren lokale horecazaken gerechten waarbij het witte goud smelt in je mond. Er is ook randanimatie voorzien voor jong en oud. Zo wordt je bezoek aan het Aspergedorp een totaalbeleving voor het hele gezin! 

Surf naar www.aspergefestival.be

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.