Blikvanger: Kapellen met een verhaal

Wist je dat onze gemeente meer dan vijftig kapellen telt? Van grote tot kleine heiligdommen: elk met hun eigen verhaal. En dat gaat soms héél ver terug in de tijd.
De Koortskapel in Liezele
Ridder Jacques Uwens, voormalig kasteelheer in Liezele, liet deze kapel bouwen in 1643. Dat deed hij uit dank nadat een familielid genas van koorts. Hij wijdde de kapel daarom aan Onze-Lieve-Vrouw ten Koorts. Later kwamen heel wat gelovigen hier op bedevaart om te genezen van koorts. De bedevaarders bonden koordjes aan de tralies van de kapel omdat ze geloofden dat de koorts daarop zou worden overgezet.
In de negentiende eeuw werd rond het kapelletje een grotere kapel gebouwd. Binnenin zie je nog altijd de originele witte voorgevel waarin het jaartal 1643 en het wapenschild van de familie Uwens gegraveerd zijn. Nog te zien? De afbeelding van een raap. De volkslegende luidt dat een buitengewone raap kwam aandrijven in de Koevoetbeek en werd opgevist door een inwoner. De volgende dag werd diezelfde raap opnieuw uit de Koevoetbeek gehaald. Voor ridder Uwens was dat een teken dat Onze-Lieve-Vrouw dáár, bij de beek, haar kapel wilde.
Weetje Tijdens werken aan de kapel in 1947 vond men er de originele houten heiligenbeelden uit de zeventiende eeuw. Die worden vandaag bewaard in de kerk van Liezele. |
Adres: Dendermondsesteenweg 147
De Donkere kapel in Sint-Amands
In de Hekkestraat, vlak bij het kerkhof, staat al eeuwenlang een kapel. Wanneer het allereerste heiligdom daar precies werd opgericht, is onbekend. Wel weten we dat de huidige kapel er al staat sinds de zeventiende eeuw. Het was de familie De Gheest uit Aalst die de bouw financierde – uit dank voor een gunst die ze verkreeg van Maria. De kapel werd een bedevaartsoord voor gelovigen met allerlei oogziektes. Zij kwamen hier ’s avonds en ’s nachts naartoe, vandaar de naam Onze-Lieve-Vrouw ten Donkere.
In de kapel tref je een altaar uit de baroktijd aan. Het houten pronkstuk werd gemaakt door de Dendermondse timmerman Henricus De Smedt en de Antwerpse kunstenaar Willem Ignatius Kerricx. Die laatste gaf trouwens ook vorm aan het orgel van de Sint-Pieterskerk in Puurs.
Weetje Al sinds de achttiende eeuw vindt aan de kapel een paarden- en ruiterzegening plaats. Die traditie bestaat nog altijd op de derde zondag van juni. Buurtbewoners leggen er dan een zandtapijt aan en alle aanwezigen genieten van gebak ter ere van Sint-Elooi, patroonheilige van landbouwers en smeden. |
Adres: Hekkestraat 46
Word vrijwilliger bij de werkgroep Erfgoed Dit artikel kwam tot stand dankzij de werkgroep Erfgoed Puurs-Sint-Amands en Heverstam. Dit najaar staken zij voor Open Monumentendag een kapelletjesroute in elkaar doorheen onze gemeente. Heb jij ook een passie voor het verleden en wil je aan de slag als vrijwilliger in de werkgroep Erfgoed Puurs-Sint-Amands? Laat van je horen via erfgoed@puursam.be! |
PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands
Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.