Dank je wel, boomverzorger

29
aug
2022
boomverzorgerklein

Bomen zijn een kostbaar goed. Daarom moeten we ze in de watten leggen. Dat is precies wat Benjamin Peersmans (40) doet. Hij werkt op onze groendienst als boomverzorger. 

 

Wat is jouw taak? 

“Ik moet de bomen op ons openbaar domein verzorgen zodat ze in topvorm zijn. Het komt er vooral op neer om ze tijdig te snoeien. Daarvoor klim ik met hand- of kettingzaag de hoogte in. Ik beveilig mezelf met touwen terwijl mijn vaste compagnon Jos beneden een oogje in het zeil houdt. Ik klom ooit tot op 34 meter hoogte, best wel spannend.” 

 

Waarom is het belangrijk om onze bomen goed te verzorgen? 

“Bomen zijn waardevol. Ze zuiveren de lucht, vangen water op, bieden leefruimte voor dieren, zorgen voor schaduw, ... We hebben er dus alle belang bij om volwassen bomen te houden. Want wist je dat één omgehakte boom vervangen moet worden door een voetbalveld aan jonge bomen om dezelfde hoeveelheid zuurstof te krijgen?” 

“Ik klom ooit tot op 34 meter hoogte, best wel spannend.” 

Zet onze gemeente hard in op het behoud van bomen? 

“Toch wel, zo proberen we bij nieuwe bouwprojecten om bomen te sparen. In Sint-Amands komt bijvoorbeeld dienstverleningscentrum De Bollaard, waarvoor enkele bomen moeten wijken. Maar in plaats van ze te rooien, verplanten we ze naar het kerkhof iets verderop in de straat.” 

“Ook in Puurs is een werfzone voor het nieuw gemeentehuis. Ze riepen mij op om de bomen daar te onderzoeken. Die bleken té goed om te rooien, daarom besloten we om een zone die parking ging worden te behouden als groene ruimte. Bovendien verzorgen we zwakkere bomen extra goed. Hun bodem bewerkten we met wormencompost en bedekten we met hakselhout. En het grondwater dat tijdens de werken weggepompt wordt, vangen we op om terug naar de bomen te laten stromen.” 

 

Soms gaan bomen toch tegen de vlakte, waarom? 

“Sommige bomen zijn ziek. Waaraan je dat kunt zien? Dat kan van alles zijn.Ze hebben een mindere bladmassa, ze dragen schimmels, hun schors gedraagtzich afwijkend, … Bij zieke bomen vragen we een externe firma om een tweedemening. Pas als we zeker zijn dat de boom écht niet meer te redden valt, rooien wehem. Zeker op plaatsen waar veel volk passeert, want we willen geen schade alsde boom plots omvalt. Zieke bomen op afgelegen plaatsen laten we wel staan. Ik verzorg ze dan zodat we nog zolang mogelijk kunnen genieten van hun voordelen.” 

Boomverzorger

Wil jij met jouw talent ook graag aan de slag bij ons? Check onze jobs. Wie weet vervoeg jij straks ons team van zo’n 500 collega’s en zorg je er samen voor dat onze 26.000 inwoners zich hier op en top thuis voelen. 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.