Kloostertuin

Wat?

Sjabi Campus Begijnhof heeft aan het Kloosterhof een speelplaats mét tuin. Die ‘Kloostertuin’ wordt iets meer naar de school toe verlegd en opgehoogd. De naam verwijst naar het verleden van de tuin die vroeger behoorde tot het internaat van de Zusters Ursulinen.

De groene ruimte is omringd met een zitbankelement en een artistieke omheining. Tijdens de schooluren is de tuin uitsluitend toegankelijk voor de leerlingen van Sjabi, maar op bepaalde andere momenten kan iedereen genieten van de tuin én speelplaats (via twee toegangspoortjes in de omheining).

Verhuis van de ijskelder

De kloostertuin krijgt er een prachtige blikvanger bij: een tuinpaviljoen met ijskelder. Dat pand was vroeger ingekapseld in de staalstructuur van Sport- en Evenementenhal Binder. Maar begin juni 2020 werd het gestut, ingepakt en verplaatst naar de Kloostertuin waar het nu verder gerestaureerd wordt. In het groene decor zal het paviljoen net als vroeger weer helemaal tot zijn recht komen.

Wist-je-datje:

Het tuinpaviljoen met ijskelder dateert uit 1864. Op 13 februari 1998 werd het een beschermd monument. Om de verhuis te mogen doen verloor de ijskelder tijdelijk die status. Maar na de werken wordt het via een ministerieel besluit opnieuw een beschermd monument.

De ijskelder werd succesvol verplaatst! Bekijk hier het filmpje van dit huzarenstukje.

 

Wie?

Restauratie ijskelder

Kloostertuin

Masterplan ‘De tuinen van Puurs’

De Kloostertuin is een deelproject binnen het masterplan ‘De tuinen van Puurs’. Meer weten?

Contact

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.