Eikenprocessierupsen

​​​Eikenprocessierupsen trekken meestal in de maanden mei- juni 'in processie' vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar de bladeren van de (inlandse) eikenbomen. De brandharen van de rups kunnen zowel bij mens als dier heel wat ongemakken veroorzaken.

Processierupsen in je tuin? Vermijd elk contact met de rupsen!                                                                                                    

Het bestrijden van processierupsen op privaat terrein gebeurt door privéfirma's.

Raak de rupsen en nesten niet aan en probeer ze zelf niet te bestrijden. Gebruik geen insecticiden want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren. Spuit de rupsen zeker niet weg met een hogedrukreiniger, want de haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Voor de jaarlijkse stand van zaken over de ontwikkeling en de risico’s van de processierups, surf je naar de website van de provincie Antwerpen, die de bestrijding van processierupsen coördineert.

Procedure

​Indien de rupsen zich op het openbaar domein bevinden, kan u contact opnemen met de technische dienst van de gemeente (03 203 27 66).

Opgelet: de rupsen van de Plakker (eveneens een nachtvlinder) lijken hier sterk op, en kunnen eveneens massaal aanwezig zijn. Bij twijfel: raadpleeg de milieudienst (03 203 27 63).

Bijkomende informatie

Contactinformatie

Meer info?

Contactformulier