Fonds ter bestrijding van uithuiszetting

​Langdurige huurachterstal kan ertoe leiden dat de huurder de woning verplicht moet verlaten (uithuiszetting). Om uithuiszetting te vermijden, is er het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen. Het Fonds geeft een tegemoetkoming aan het OCMW om huurder en verhuurder te ondersteunen bij huurachterstal.

Voorwaarden

Het OCMW kan het Fonds bij huurachterstand alleen inschakelen als de volgende voorwaarden voldaan zijn:
  • Het OCMW voert een sociaal onderzoek uit waaruit blijkt dat de huurder in aanmerking komt voor dienstverlening en dat de huurder onder begeleiding de huurachterstand kan afbetalen.
  • Verhuurder, huurder en OCMW moeten een begeleidingsovereenkomst afsluiten.

Procedure

Heb je als huurder of verhuurder te maken met huurachterstand? Dan kun je naar het OCMW voor begeleiding. Het OCMW beslist na onderzoek of begeleiding van de huurder mogelijk is om de huurachterstal af te betalen.

Het OCMW, de huurder en de verhuurder sluiten dan een begeleidingsovereenkomst. Het OCMW begeleidt de huurder om achterstallige huur te betalen. Het OCMW kan daarbij beslissen het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen in te schakelen. Huurders en verhuurders kunnen namelijk niet rechtstreeks ondersteuning vragen van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen. Het is het OCMW dat een tegemoetkoming van het Fonds krijgt.

Dankzij het Fonds en de begeleiding van het OCMW kunnen huurder en verhuurder de huurachterstal wegwerken en uithuiszetting vermijden.

Voor de verhuurder

  • Je sluit samen met de huurder een begeleidingsovereenkomst af met het OCMW. Het OCMW begeleidt de huurder om u de achterstallige huur af te betalen.
  • Je ontvangt al 50% van de huurachterstand (met een maximum van 1.482 euro) via het OCMW binnen de 10 dagen na de ondertekening van de begeleidingsovereenkomst.
  • Je verklaart dat er geen interesten verschuldigd zijn op het bedrag van de huurachterstand.
  • Je gaat ermee akkoord geen vordering tot uithuiszetting in te leiden, zolang het afbetalingsplan wordt nageleefd en er geen nieuwe huurachterstand ontstaat. Gebeurt dit niet of ontstaat er nieuwe huurachterstand? Dan verwittig ej het OCMW. Het OCMW heeft dan minstens 2 weken de tijd om een oplossing te zoeken. Je kan wel een vordering tot uithuiszetting inleiden bij de vrederechter om andere redenen dan de betalingsachterstal.

Voor de huurder
  • Je sluit samen met de verhuurder een begeleidingsovereenkomst af met het OCMW. Het OCMW helpt jou via een afbetalingsplan om jouw huurachterstand te betalen en een stabiele woonsituatie te bekomen.
  • Je kunt niet uit de woning gezet worden door de huurachterstand zolang je je aan het afbetalingsplan houdt en er geen nieuwe huurachterstand ontstaat.

Regelgeving

Bijkomende informatie

Contactinformatie