Francis De Jonghe lanceert debuutroman: “Je herkent er veel plaatsen en dorpsfiguren uit Ruisbroek”

Francis De Jonghe (51) uit Ruisbroek is boekhouder van beroep. Maar in zijn vrije tijd ruilt hij de cijfers in voor letters. Dat resulteerde in zijn eerste boek ‘Gij zult niet doodslaan’ waarin een grote rol is weggelegd voor zijn dorp.
Waarover gaat je boek?
“Het verhaal start bij de dertienjarige Dirk die een zorgeloze jeugd beleeft in Ruisbroek. Maar op een noodlottige zomerdag neemt zijn leven een onverwachte wending door toedoen van zijn vrienden. Dirk verlaat Ruisbroek en probeert zijn verleden te vergeten door een lange reis. Of hij zo zijn gemoedsrust terugvindt, laat ik in het midden. Maar verwacht je aan een spannend avontuur: ik durf het een streekthriller van de twintigste eeuw noemen.”
Waarom gebruik je Ruisbroek als decor?
“Net als mijn vader ben ik geboren en getogen in Ruisbroek. Helaas is vake veel te vroeg gestorven en wellicht wilde ik hem een laatste reis laten maken met mijn boek. Maar ik wil Ruisbroek ook gewoon in de schijnwerpers zetten voor mijn familie, vrienden en iedereen die er woont. Let wel: het is geen boek óver Ruisbroek, maar het speelt er zich deels af.”
“De watersnood van 1976 mag nooit vergeten worden.”
Waarom start het verhaal bij de overstroming in 1976?
“Ik maakte de watersnood zelf mee als driejarige en heb daar nog altijd herinneringen aan. Mijn moeder bleef boven aan de trap staan terwijl mijn vader beneden in het water stond. Het in herinnering brengen van die overstroming zie ik als een eerbetoon aan de lokale helden die hielpen terwijl nationale hulp achterwege bleef. Die ramp mag nooit vergeten worden.”
Hoe komt Ruisbroek nog aan bod in je verhaal?
“Herkenbare locaties uit Ruisbroek, zoals het standbeeld ‘De Redder’ en ‘Den Engelsen hoek’, komen in het boek voor. Ik geef ook enkele wist-je-datjes mee, bijvoorbeeld dat ‘Den IJzergieter’ vernoemd is naar een ijzersmederij. Ook diverse dorpsfiguren passeren de revue. Lezers sturen me nu zelfs oude foto’s door van vroegere inwoners, echt tof dat ze zo met het verhaal meeleven.”
“Vrienden die nooit lezen, laten me weten dat ze het boek niet aan de kant kunnen leggen.”
Krijg je veel positieve reacties?
“Ja, zoveel positieve respons had ik niet verwacht. Als beginnend auteur heb je sowieso twijfels, maar mijn uitgeverij Les Iles geloofde in mij. Terecht, zo blijkt. Kenners zoals journalisten, auteurs en fervente lezers zeggen dat het verhaal goed in elkaar zit. Maar ook vrienden die nooit lezen, laten mij weten dat ze het boek niet aan de kant kunnen leggen. In het najaar verschijnen zelfs vertalingen naar het Engels, Duits en Frans.”
Hoe kwam je erbij om een boek te schrijven?
“Tijdens de coronacrisis zocht ik een nuttige bezigheid. Als boekhouder ben ik veel met cijfers bezig, dus wilde ik iets met letters doen. Blijkbaar kreeg ik de smaak te pakken, want ook mijn tweede en derde boek zijn bijna klaar. Het tweede verhaal gaat over de invloed van artificiële intelligentie op ons leven. En in mijn derde boek wil ik de ouders van vermoorde en verdwenen kinderen een hart onder de riem steken.”
Opbrengst voor KickCancer Francis schenkt de opbrengst van zijn debuutroman aan het goede doel. “Een kindje in de familie van een vriend kreeg kanker en is inmiddels een sterrenmeisje. Hoewel ik die mensen niet goed ken, wilde ik iets voor hen doen. Daarom doneer ik aan KickCancer, een organisatie die zich inzet voor kinderkanker. Als ik 1.000 boeken verkoop, zal ik 2.000 euro kunnen schenken. Maar daarvoor heb ik wel hulp nodig van onze inwoners.” |
Wil jij ‘Gij zult niet doodslaan’ in huis halen? Mail francisdejonghe@telenet.be.
De kostprijs bedraagt 24,50 euro.
Meer info vind je op www.lesiles.be en francisdejonghe.wordpress.com.
PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands
Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.