Gansakkermolen blaast Sint-Amandse geschiedenis nieuw leven in

Oude molen zoekt nieuwe thuis. Én vindt die in onze gemeente! Want langs de Scheldeboorden in Sint-Amands verwelkomen we volgend jaar een molen uit Geel.
Erfgoed uit Geel beschermen
Het gaat om de Gansakkermolen uit Geel, in 1797 gebouwd door Gilliam Keersmaeckers. Het is een koren- en moutmolen die eeuwenlang operationeel bleef en in 1981 een beschermd monument werd. Maar de molen raakte in verval, zeker nadat de wieken werden toegetakeld tijdens een storm in 1990. Bovendien ving de molen in het stadscentrum van Geel amper nog wind. In 2014 besloot de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS) daarom om de molen in ere te herstellen én een nieuw plekje te geven.
Landschap in Sint-Amands herstellen
De nieuwe thuis voor de Gansakkermolen ligt in … Sint-Amands! Waarom? Omdat daar vroeger ook een molen stond. Tot in 1903 pronkte in de Molendreef de Scheldemolen – later ook de Koutermolen genoemd. Deze houten korenwindmolen werd in de dertiende eeuw gebouwd langs de Schelde, een bruisende handelsplaats.
Met de komst van de Gansakkermolen herstellen we dus het historische landschap van weleer en waken we over de identiteit van onze regio. Deze doelstellingen passen binnen het masterplan ‘Echo’s van de Schelde’ voor Sint-Amands.
Restaureren in verschillende stappen
Hoe wordt de molen heropgebouwd?
De voorbije jaren werd de molen in Geel uit elkaar gehaald. Alle onderdelen werden geïnventariseerd en overgebracht naar onze gemeentelijke magazijnen.
In het voorjaar 2024 gaan alle stukken naar het Nederlandse Weert waar de professionele molenbouwer Adriaens er zich over ontfermt. Hij zal in zijn atelier alle onderdelen restaureren of indien nodig vervangen.
Alle gerestaureerde stukken komen in een groot bouwpakket terug naar Sint-Amands. Daar wordt de molen ter plaatse in elkaar gestoken. Bedoeling is dat hij tegen eind 2024 weer in volle glorie draait.
Molen én trekpleister
De molen wordt opnieuw maalvaardig. Misschien kan jij er als bezoeker wel weer meel of kippenvoer kopen? Daarnaast wordt de molen een toeristische trekpleister. Het zal een groen rustpunt vormen langs de Schelde waar veel wandelaars en fietsers passeren.
Partners Voor de restauratie van de molen werkt onze gemeente samen met:
|
Geef de molen een financieel duwtje Aan de restauratie van de molen hangt natuurlijk een prijskaartje. De kosten worden grotendeels gedekt door erfgoedpremies. Ook onze gemeente, de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon en de Stichting Kempens Landschap doen hun duit in het zakje. Maar om ervoor te zorgen dat de molen kan blijven draaien, zijn extra centen welkom. Wil jij je steentje bijdragen aan de heropbouw van de molen? Dat kan!Met een vrije gift (fiscaal aftrekbaar) word jij symbolisch mede-eigenaar van de Gansakkermolen.Surf naar www.kempenslandschap.be/nl/gansakkermolen. |
PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands
Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.