Groenten plukken bij zelfoogstboerderij ‘t LEKKERLAND

27
feb
2023
’t Lekkerland, de biologische zelfoogstboerderij van Tim Meys en Lies Vissers

Verse biogroenten halen op het veld? Dat kan bij zelfoogstboerderij ’t LEKKERLAND in Puurs! Lokale landbouwers Tim Meys (42) en Lies Vissers (40) doen er al het werk: van zaaien tot bemesten. Als klant hoef je al dat lekkers alleen nog maar te plukken. 

Tien jaar geleden zijn jullie met de zelfoogstboerderij gestart. Hoe kwamen jullie op dat idee? 

Lies: “Ik ben het van thuis uit altijd gewoon geweest om biovoeding te eten. Alleen was dat in onze streek moeilijk te vinden. Toen we vernamen dat er een lezing kwam over een zelfoogstboerderij in Klein-Brabant, gingen we daar vol enthousiasme naartoe.”  

Tim: “Wat bleek? Het idee was er, maar de boeren nog niet. Wij zagen het wel zitten om dat te doen. We volgden een intensieve opleiding én zochten een landbouwer die zijn grond aan ons wilde verhuren. Tien jaar, honderden klanten en duizenden groenten later zitten we hier nog steeds.” 

“Onze groenten zijn kraakvers: de weg van het veld naar het bord kan niet korter zijn.” 

Hoe werkt zo’n zelfoogstboerderij precies? 

Tim: “Heel eenvoudig: wij doen al het werk, de klanten hoeven enkel nog te oogsten. Ze kopen een abonnement waarmee ze het hele jaar door mogen komen plukken. Dat kan elke dag van zonsopgang tot zonsondergang. We bebouwen 1,2 hectare grond, goed voor zo’n zestig verschillende groentesoorten. Er is ook een klein aanbod fruit en kruiden.” 

Hoe weten klanten wanneer iets geoogst kan worden? 

Lies: “We sturen wekelijks een mail waarin we schrijven welke groenten klaar zijn, hoe je ze het beste oogst, welke gerechten je ermee kunt maken. Ook op onze website staat een overzicht van de oogstklare groenten. En komen klanten op het veld? Dan zien ze vlaggetjes staan: geel is gewoon oogstklaar, rood moet dringend weg. Geen vlaggetje betekent: afblijven.” 

“Voor klanten is het oogsten een zenmoment, midden in de natuur.” 

Vanuit welke overtuiging begonnen jullie met de zelfoogstboerderij? 

Tim: “We doen het voor de ecologische voordelen. Er is minder voedselverspilling, want we weten exact hoeveel mensen we van groenten moeten voorzien. Er is minder verpakking, want klanten brengen zelf hun mandjes mee. En er zijn minder voedselkilometers, want onze groenten moeten geen weg afleggen met de vrachtwagen.” 

Wat zijn de voordelen voor jullie klanten? 

Lies: “Bij ons zijn de groenten kraakvers: de weg van het veld naar hun bord kan niet korter zijn. We bespuiten onze biogroenten ook niet met chemische rommel: goed voor je gezondheid én de smaak is veel puurder. En je weet dat je fairtradeproducten in handen hebt: wij krijgen een eerlijk loon voor ons werk.” 

Tim: “Klanten vertellen ons ook dat op het veld oogsten hun zenmoment is. Je zit hier midden in de natuur, plukt je eigen groenten: dat is een rustgevende beleving te midden van ons hectische bestaan. En ouders brengen hun kinderen mee om te tonen waar de groenten op hun bord vandaan komen.” 

Interesse? 

Wil jij ook je groenten vers van het veld halen? Je bent niet alleen. Momenteel werkt ’t LEKKERLAND met een wachtlijst. Je kunt je hierop inschrijven via www.tlekkerland.be

Investeer mee in duurzame grond 

Na tien jaar willen Tim en Lies de grond die ze huren aankopen. Maar dat kunnen ze niet alleen. Coöperatieve De Landgenoten helpt hen én garandeert dat de grond tot in de eeuwigheid bestemd blijft voor biologische landbouw. Ook jij kunt je steentje bijdragen: door een aandeel te kopen of een schenking te doen. Zo investeer je mee in een biogrond die CO2 vasthoudt in de bodem, goed voor de klimaatopwarming. 

 

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.