Het Emile Verhaerenmuseum blijft, meer dan ooit, in Sint-Amands

17
mei
2023

Het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands verdwijnt niet. Integendeel, het werk van onze Sint-Amandse trots zal op termijn een ereplaats krijgen in een bruisend nieuw cultureel centrum op een aantrekkelijke plek bij het water. Hierdoor zal een breed publiek én de meerwaardezoekers Emile Verhaeren leren kennen en appreciëren. In afwachting van dit nieuwe project blijft het Verhaerenmuseum actief op de huidige plek.
 
Sint-Amands ademt Emile Verhaeren
Schrijver en dichter Emile Verhaeren is hét gezicht van Sint-Amands, de woonkern van Puurs-Sint-Amands gelegen aan de mooiste Scheldebocht. Zijn werk wordt er tentoongesteld in het museum, zijn graf heeft een ereplaats aan het water, zijn woorden zijn te vinden in de pittoreske straatjes. Sint-Amands ademt water en woord. 

Met het masterplan Echo’s van de Schelde wil het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands de woonkern klaar maken voor de toekomst. Dit gaat niet alleen over dienstverlening en mobiliteit en klimaat. Het gaat ook over beleving, natuur en toerisme. Ook Emile Verhaeren krijgt een prominente plaats in een nieuw belevingscentrum Water en Woord. Ook zijn werk maken we klaar voor de toekomst.
 
Een belevingscentrum Water en Woord
In het centrum, op wandelafstand van de kaai, bouwen we in de toekomst een nieuw belevingscentrum. Hier krijgt het werk van Verhaeren niet alleen zijn eigen plek, het wordt versterkt door het eigentijds te vertalen. Zo blijft het aantrekkelijk voor de toekomstige generaties.
Ook de omgeving rondom zijn graf maken we nog aan aantrekkelijker. Omgeven door groen, stilte en water zal je er tot rust kunnen komen en geïnspireerd raken door de natuur. 

Emile Verhaeren bewaart in het belevingscentrum absoluut zijn identiteit en zal er geflankeerd worden door andere kunstenaars, natuurexpo’s en andere inspirerende, verbindende en bruisende activiteiten. Het wordt een echte toeristische trekpleister voor de regio Klein-Brabant.
Met het belevingscentrum mikken we niet alleen op meerwaardezoekers. Door het werk van Verhaeren op een eigentijdse manier te versterken brengen we het ook dichter bij een breed publiek zoals toeristen en passanten, en krijgt het de eer die het verdient.    
 
We schrijven samen een verhaal
Het lokaal bestuur tekent dit verhaal niet alleen uit. Het nieuwe concept komt er in nauw overleg met de partners van het Verhaerenmuseum én adviserende experten uit de museawereld.  

Meer info?

Contactformulier