Het Schelde-estuarium, een natuurgebied dat Vlaanderen en Nederland verbindt!

15
mrt
2024
Schelde @stefaniefaveere

Het Belgisch-Nederlandse project "(Be)Leefbare Schelde" is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het gebied van de Schelde Delta. Het doel is om de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten. Duurzaamheid en betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden staan centraal in de ontwikkeling van het toeristisch aanbod. Het project omvat renovatie en ontwikkeling van toeristische Parels en Poorten (waaronder Grenspark Groot Saeftinghe), de ontwikkeling van langzame verbindingsroutes en de ontwikkeling van een integrale strategie voor het verbinden en ontsluiten van het gebied. Belangrijk voor de verbinding is de doorontwikkeling van de '7 verhaallijnen voor het Geopark' over heden, verleden en de toekomst van het gebied zoals 'Zilt en zoet', Klimaat van alle tijden' en 'Leven met het water'.

Zo zal o.a. de Verdronken stad Reymerswael in Zeeland als Parel ontwikkeld worden, en fungeert het als kleinere ankerplaats waar dankzij heraanleg van de oude funderingen en de realisatie van een expositie i.s.m. museum Boijmans van Beuningen de stad opnieuw zichtbaar wordt gemaakt. In één van de Poorten, namelijk het Watersnoodmuseum, zal een expositie gerealiseerd worden over waterbouw in de Schelderegio door de geschiedenis heen. De expositie toont hoe het water onze samenlevingen vormde én hoe we veilig met het water kunnen blijven leven. Als Poort biedt het museum een instappunt waar bezoekers kennis maken met het bredere verhaal van de Delta. Gemeente Puurs-Sint-Amands zet in op de conceptontwikkeling van "Water en Woord", waarvan het literair festival "Dichter bij Water" een onderdeel is.

Met onderzoek naar toeristische data, de inventarisatie van bestaande en ontwikkeling van nieuwe tools wil het project gericht de spreiding van toeristen over de regio. Er wordt een integrale gebiedsdekkende strategie en actieplan ontwikkeld. 

(Be)Leefbare Schelde werken 22 instellingen samen, waaronder gemeente Puurs-Sint-Amands. Dit bijzondere Nederlands-Belgische project biedt het publiek straks met uiteenlopende activiteiten andere vormen van toerisme. De fascinerende geschiedenis en het unieke landschap van de Schelde Delta verbinden bewoners en bezoekers. Spreiding van duurzaam toerisme is een projectdoel. Laten zien dat Vlaanderen en Zeeland zo ontzettend veel te bieden heeft op vlak van duurzaam toerisme.

(Be)Leefbare Schelde wordt vanuit het zogeheten Interreg Vlaanderen-Nederland programma voor ongeveer de helft gesubsidieerd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Opgeteld betreffen alle projecten van de 22 organisaties een investering van bijna 10 miljoen euro.

Voor een deel van dit project werkt Puurs-Sint-Amands samen met het Nederlandse Watersnoodmuseum. Samen organiseren we twee literaire festivals: een op Pinksterzondag in Puurs-Sint-Amands, het andere in september bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, NL. Het Watersnoodmuseum bouwt een tijdelijke pop-uptentoonstelling in onze gemeente, en omgekeerd: wij tonen in Ouwerkerk wat "Water en Woord" voor ons betekent.

Andere organisaties in (Be)Leefbare Schelde zijn onder meer Gemeente Rumst, Stad Sint-Niklaas, Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Hogeschool Thomas More Mechelen-Antwerpen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom en het Oosterscheldemuseum in Yerseke. Ook het monumentale zeilschip de Vrijbuiter uit Zierikzee en de Belgische Geologische Dienst zijn actief in deze grensoverschrijdende samenwerking. Voor de complete partnerlijst zie de website van de Hogeschool Zeeland, die het project coördineert.

Logo Interreg Beleefbare Schelde

Co-financiering:

Logo Provincie Antwerpen

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.