Ik wil vrijwillig helpen in het vaccinatiecentrum


Voorlopig is het niet meer mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger​.


Om alles vlot te laten verlopen in het vaccinatiecentrum, is er heel wat mankracht nodig. We voorzien in het centrum vier rijen waar we tachtig vaccins per uur kunnen toedienen. Zo zullen er telkens minstens twintig medewerkers aanwezig zijn per shift. Er zijn per dag drie shiften (ochtend, middag, avond).

Voorwaarden

We verwelkomen graag iedereen met open armen, maar uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden om in het vaccinatiecentrum te kunnen werken:   

 • Je bent minimum 18 jaar oud en fysiek gezond   

 • Je bent bereid je te laten vaccineren tegen het COVID19-virus  

 • Je kan je engageren om – verspreid over de komende 6 maanden – minstens 60 uur te werken in het vaccinatiecentrum.  ​

Behoor je tot een risicogroep (+65 jaar, zwanger of een ander risicoprofiel)?  

Dan kan je zeker ook meewerken als vrijwilliger maar pas nadat je zelf gevaccineerd bent. We vragen je daarom om je pas verder te registreren vanaf het moment dat je gevaccineerd werd.  

Procedure

Om de coördinatie van de vrijwilligers in goede banen te leiden, gebruiken we de planningstool Book’u. Dit is het online vrijwilligersplatform voor het vaccinatiecentrum Klein-Brabant. Hierin verzamelen we alle gegevens van de vrijwilligers en maken we de planningen op. Ook communiceren we met onze vrijwilligers via deze tool. Je krijgt dan via Book’u een mailtje van vaccinatie@klein-brabant.be.  Je kan ook steeds de Book’u app downloaden op je smartphone.  ​

Hoe registreer ik me op Book’u ? ​

 • Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kan je je registreren. (Opgelet: Op dit moment staat de registratielink offline. Er zijn genoeg vrijwilligers.)

 • Vul je gegevens in en druk op 'registreer'.   

 • Je komt automatisch op het platform van Book’u.   

 • Hier vul je enkele bijkomende gegevens aan.   

 • Doorloop de verschillende tabbladen en vergeet zeker niet op “opslaan” te drukken op elk tabblad.  

Hoe installeer ik de Book’ U app?  

Kreeg je een mailtje met de vraag je te registreren op het vrijwilligersplatform Book’ U? Download dan ook de app Book’ U -app op je smartphone. Dit doe je via de Playstore (Android) of via iStore ( iPhone). Heb je geen smartphone? Dan vind je je planning en nieuwsberichten ook via het e-mailadres dat je opgaf bij jouw registratie. 

Aandachtspunten

Ben je nu niet onmiddellijk beschikbaar, maar wil je in de toekomst een handje toesteken?  

Het vaccinatiecentrum zal gedurende vele maanden open zijn. We kunnen dus zeker elke vrijwilliger gebruiken die zich aanmeldt. We vragen je om je pas verder te registreren vanaf het moment dat je effectief beschikbaar bent en ingezet kan worden in het vaccinatiecentrum. Zo vermijden we dat we jouw beschikbaarheden opvragen terwijl je eigenlijk nog niet inzetbaar bent.  

​Hoe ben ik beschermd tegen Covid-19 in het vaccinatiecentrum?  

Engageer jij je om – verspreid over de komende 6 maanden – minstens 60 uur mee te helpen in het vaccinatiecentrum? Dan heb je recht op een vaccin voor je eerste shift. Ben je al gevaccineerd omdat je in de zorg werkt of om een andere reden? Dan kan je meteen starten.  

Behoor je tot een risicogroep? Dan wacht je met je als vrijwilliger te registreren tot je gevaccineerd bent. 

Bijkomende informatie

Welke taken kan ik uitvoeren als vrijwilliger?

Er zijn heel wat verschillende taken.  Je geeft in Book’u zelf aan welke functie(s) je graag wil uitvoeren. Dit doe je bij het registreren in het tabblad “Vaccinatiecentrum Klein-Brabant".  

Hieronder wat meer uitleg bij de verschillende taken:  

 • Chauffeur voor personenvervoer 
  Wat? Je vervoert mensen van en naar het vaccinatiecentrum met je eigen vervoersmiddel. 
  Wie? Je bent in het bezit van een rijbewijs.  

 • ​Logistieke ondersteuning / toezicht 
  Wat?  Je begeleidt mensen op de verschillende punten van de vaccinatiestroom (buiten -parking en/of binnen) en/of je geeft logistieke ondersteuning in de verschillende delen van het centrum. 
  Wie? Je wil een handje helpen en je bent in staat is om langdurig recht te staan.  

 • ​Onthaal- en registratiemedewerkers 
  Wat?  Je zorgt voor het onthaal en je registreert de mensen in de voorziene software.  Je plant ook de  afspraken in. 
  Wie?  Je hebt een basiskennis van Microsoft Office. Je bent communicatief en je werkt stressbestendig en zeer nauwkeurig.  

 • Farmaceutisch assistent 
  Wat? Je trekt het vaccin op en verdunt het in samenwerking met de apotheek. Je beantwoordt ook farmaceutische vragen. 
  Wie? Je bent (student) (para-)medicus, biomedicus, pharmaceutics of dierenarts. Je bent voldoende handig en je hebt ervaring met medicatie.  

 • Medisch medewerker 
  Wat? Je houdt toezicht in de wachtruimte na de vaccinatie en/of je voert een medische anamnese uit voor de vaccinatie.  Je beantwoordt medische vragen. 
  Wie? Personen met een medische opleiding.  

 • Vaccinator 
  Wat?  Je dient het vaccin toe. 
  Wie? Je bent gemachtigd om een vaccin toe te dienen (artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, klinisch laboranten, tandheelkunde, diergeneeskunde).  

​Je kan uiteraard meerdere functies aanduiden indien je hierin interesse zou hebben.  

Ik ben werkloos / invalide / afhankelijk van een leefloon. Kan ik helpen in het vaccinatiecentrum? 

We willen uiteraard zoveel mogelijk vrijwilligers betrekken in ons vaccinatiecentrum. Ook mensen die werkloos, invalide of afhankelijk van een leefloon zijn, kunnen bij ons terecht in het vaccinatiecentrum. Wel dienen deze personen een attest van de RVA / huisarts / OCMW voor te leggen, waaruit blijkt dat hun inzet mogelijk is.