Kerk van Lippelo krijgt nieuwe invulling:  een boost voor het gemeenschapsleven 

27
dec
2023
Toekomstbeeld Lippelo omgeving kerk

Met zo’n 1.250 inwoners is Lippelo de kleinste woonkern van onze gemeente. Klein maar levendig én met een prachtige kerk in het dorpscentrum. Wist je dat die Sint-Stefanuskerk gerestaureerd wordt en een nieuwe invulling krijgt? 

De herbestemming 

Kerken ontvangen steeds minder bezoekers. Maar het zou zonde zijn om de prachtige gebouwen niet meer te gebruiken. Daarom verplicht een Vlaams decreet ons om na te denken over de invulling van morgen. Begin 2020 vroegen we de inwoners van Lippelo welke toekomst zij zien voor de Sint-Stefanuskerk. Hun voorkeur: de kerk niet privatiseren, maar ten dienste stellen van de lokale gemeenschap. Daarom beslisten we om de kerk te ontwijden en een polyvalente herbestemming te geven. 

Waarvoor kan de kerk zoal dienen? Voor activiteiten van scholen, verenigingen én inwoners. En voor culturele activiteiten zoals concerten, lezingen en workshops. Daarnaast kan de kerk dienstdoen als vergaderruimte, studeerruimte en stille werkplek. Zo kan de gerestaureerde kerk een boost geven aan het gemeenschapsleven in Lippelo. In de inkomhal komt ook een toeristisch infopunt.  

Zet er mee je schouders onder 

Op 2 december 2023 trokken we met de restauratieplannen naar de inwoners van Lippelo. Samen met hen bedachten we wat de kerk in de toekomst kan betekenen én zochten we naar vrijwilligers die hun schouders willen zetten onder het beheer van de kerk en de parochiezaal. Ook geïnteresseerd om dit te doen? Laat zeker nog van je horen via info@puursam.be

De restauratie 

Een nieuwe invulling vraagt om een grondige restauratie van de kerk. De buitenkant werd al aangepakt: het dak, de gevel en de ramen zijn volledig vernieuwd. Voor de binnenkant staat nog heel wat werk op de planning. Daar komen: sanitair, kitchenette, vergaderzaal, artiestenruimte, berging en de kerkruimte zelf wordt een polyvalente zaal.  

Deze nieuwe ruimtes creëren is bouwtechnisch een uitdaging. Om plaats te maken zullen sommige zaken die nu beneden staan naar boven verhuizen: zoals de verwarmingsinstallatie. Er moeten ook extra nooduitgangen komen. Maar wist je dat de kerkmuren één meter dik zijn? Niet eenvoudig om zomaar een extra deuropeningen te voorzien. En natuurlijk zorgen we dat de kerk ook rolstoeltoegankelijk is. 

Budget en timing 

De restauratie van de kerk wordt geraamd op 645.000 euro, de herbestemming op 385.000 euro. Onze gemeente zal hiervoor subsidies aanvragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Provincie Antwerpen. Die zouden in 2024 goedgekeurd moeten worden. In datzelfde jaar zouden we dan in juni de aanbesteding uitschrijven en in december met de werken starten. 

Voor deze werken mogen we ook rekenen op de subsidie en ondersteuning van Kerkplus.

De inboedel

In de kerk staan natuurlijk nog heel wat spullen. Samen met de dienst Erfgoed van Provincie Antwerpen en de Kerkfabriek bekijken we wat in de kerk mag blijven. Voor de andere materialen zoeken we een geschikte nieuwe locatie. 

De omgeving 

Ook de omgeving rond de kerk wordt vernieuwd. Zo leggen we een groen kerkplein aan. Voor minder mobiele mensen en om te laden en lossen zijn daar enkele parkeerplaatsen voorzien. En een horecazaak met terras kan natuurlijk niet ontbreken. 

Masterplan Lippelo 

Onze gemeente maakte een masterplan voor Lippelo. Samen met inwoners en verenigingen dachten we na over hoe deze woonkern evolueert in de toekomst. Benieuwd? Surf naar www.puurs-sint-amands.be/masterplan-lippelo.  

 

Meer info?

Contactformulier