Masterplan de Groene Ring

Stel je voor: een groene gordel rond Puurs die je meevoert door de natuur. Nu nog een droom, maar in de toekomst wordt het werkelijkheid. Want dit project krijgt vorm in het masterplan Groene Ring.

Natuurgordel van 9 kilometer

De Groene Ring wordt een natuurgordel rondom Puurs-centrum. Zie het als een pad van 9 kilometer doorheen een variëteit van landschappen en beekvalleien. Het zal overal toegankelijk zijn voor wandelaars en op de meeste plaatsen ook voor fietsers. De Groene Ring laat bestaande wegen op elkaar aansluiten maar creëert ook twee kilometer aan nieuwe verbindingen. 

Veel recreatiepunten 

In de Groene Ring staat beleving centraal. Daarom zul je op het pad kunnen ontspannen aan allerlei haltes. Hou even halt bij een vlonderpad, een infopunt, een brugje, een speelelement of een kunstwerk. Neem plaats op een picknickbank of observeer de natuur in alle stilte. 

Vier toegangspoorten 

Je kunt de Groene Ring betreden via vier toegangspoorten, aan: 

  1. Park Fort Liezele (Puurs) 
  1. De watertoren (Puurs) 
  1. Munckbos (Puurs) 
  1. Vrededaal (Kalfort) 

Bij elke poort vind je oriëntatiepunten en wandelinformatie. Met een zitbankje erbij is het meteen een fijne ontmoetingsplek.   

Definitief plan: afgestemd op jouw feedback
Het concept van de Groene Ring legden we in mei 2023 voor aan onze inwoners. Op basis van hun feedback verfijnden de landschapsarchitecten het plan en werd het goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bekijk het definitieve plan 

 

Waarom een Groene Ring?
We maken onze gemeente klaar voor de toekomst met een sterke visie op ruimte en klimaat. 

  • We versterken onze woonkernen met woongelegenheden en faciliteiten, zodat mensen dicht bij dienstverleningslocaties, winkels en openbaar vervoer kunnen wonen.
  • We versterken het groen rondom én in onze woonkernen, want dat zorgt voor wateropvang bij regenperiodes en schaduw bij hitte.
  • We zorgen voor zachte recreatie, ontspanning en natuurbeleving in en rondom onze woonkernen.

De Groene Stapstenen: natuur in de woonkern

We zorgen niet alleen voor groen rondom Puurs, maar ook voor groen ín Puurs. Dat doen we met de Groene Stapstenen: dat zijn publieke ruimtes met aandacht voor groen die zorgen voor een aangename leefomgeving in de woonkern.

Acht plekken in de verdichte woonkern van Puurs-centrum worden met groen versterkt. Zo wandel je voor je dagelijkse verplaatsingen van de ene groene plek naar de andere. Groene straten en groene pleinen zorgen voor een dagdagelijkse aangename beleving.

 

Contact

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.