Nieuw gemeentehuis

Tegen 2024 kun jij ons bezoeken in een gloednieuw gemeentehuis. Het wordt een sterk staaltje architectuur, met grote aandacht voor het klimaat. Benieuwd? Duik mee in de plannen.

Wat?

Op het Forum, tegenover Sport- en Evenementenhal Binder, komt een nieuw gemeentehuis.

En dat is nodig: want het huidige gemeentehuis in Puurs is verouderd en niet meer voorzien op 26.000 inwoners en 500 medewerkers. Hoog tijd dus voor vernieuwing! Met als hoogste doel: de dienstverlening naar jou nog beter maken.

Ligging nieuw gemeentehuis

Het nieuw gemeentehuis wordt multifunctioneel:

 • Administratief hart

Onze gemeente zet in op een digitale dienstverlening, zodat jij je zaken zoveel mogelijk van thuis uit kunt regelen. Maar uiteráárd blijf je welkom in ons gemeentehuis. Daar vind je allerlei diensten verzameld op één locatie (terwijl die nu nog meer verspreid zitten). 

 • Ontmoetingsplek

Het nieuw gemeentehuis zal baden in het daglicht en veel warmte uitstralen. Het wordt een plek waar je graag komt om mensen te ontmoeten en dingen te beleven.

Binnenaanzicht onthaal

Uiteraard is het nieuwe gemeentehuis in Puurs niet de enige plek waar je terechtkunt voor onze dienstverlening. Onze dienstverleningspunten in de andere woonkernen blijven bestaan én er komt zelfs nog een nieuwe bij: de Bollaard in Sint-Amands!

Waar?

Het nieuw gemeentehuis rijst uit de grond op het Forum. Dat wordt in Puurs-centrum dé plek waar van alles te beleven is. Zo bouwen we vlakbij cc Binder, de sport- en evenementenhal en het bredeschoolgebouw. 

Buitenaanzicht nieuw gemeentehuis
  
De openbare ruimte op het Forum wordt een groene oase die autovrij blijft. Je wagen laat je achter op één van de tachtig ondergrondse parkeerplaatsen of aan de achterkant van het gebouw op de bestaande grasdalparking die heraangelegd wordt. De beuk blijft staan en de petanquebanen krijgen een nieuwe plek op het Forum.

Bovenop de ondergrondse garage komt het gemeentehuis dat tot drie verdiepingen hoog gaat. Uiteraard wordt ons nieuw gemeentehuis ook vlot toegankelijk voor minder mobiele personen. Het is bijvoorbeeld voorzien van een lift, een ruime inkomhal met schuifdeuren en loketten op zithoogte.

Lichtrijke trouwzaal
Blikvanger in het gemeentehuis wordt de raadzaal die tegelijk dienst doet als trouwzaal. De ruimte komt op de eerste verdieping en lijkt op een kubus. Langs drie zijden valt licht binnen via gigantische raampartijen. Afhankelijk van het aantal aanwezigen kan de publieksopstelling makkelijk aangepast worden.

Binnenaanzicht raadzaal nieuw gemeentehuis

Aandacht voor klimaat?

Als lokaal bestuur geven we het goede voorbeeld om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom zullen we werken met duurzame materialen en slim omgaan met energie- en waterverbruik in het gebouw. Zo komen er zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende toestellen en een groendak als waterbuffer. Regenwater zal hergebruikt worden.  

Dankzij deze inspanningen willen we uitstekend scoren op de BREEAM-schaal, een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Concreet gaat het om richtlijnen voor ecologie, afval, waterverbruik, welbevinden van de gebruikers, ...  

Mobiliteit

Omleiding 

 

Timing?

2022-2024

 • 1 juni 2022: start van de werfvoorbereidingen (tegelijk wordt een deel van Sport- en Evenementenhal Binder afgebroken)
 • Zomer 2022: begin van de bouwwerken 
  • Vanaf 1 augustus 2022:
   • verwijderen van verharding en rooien van bomen op parking Kloosterhof
   • afbraak van buitengevel Sport- en Evenementenhal
  • Vanaf midden augustus 2022: plaatsing van pompen en starten van bemaling. Bemalen = grondwater gedeeltelijk wegpompen. Van zodra het grondwaterpeil voldoende is gezakt, starten we met het graven van de bouwput van het nieuwe gemeentehuis. 
 • Zomer 2023: oplevering van een wind- en waterdicht gebouw
 • Najaar 2023: inrichting van het pand en verhuis van de gemeentelijke diensten
 • Begin 2024: opening van het nieuw gemeentehuis

 

 

Masterplan ‘De tuinen van Puurs’

Het nieuw gemeentehuis is een deelproject binnen het masterplan ‘De tuinen van Puurs’. Meer weten?

Contact