Nieuw gemeentehuis

Ontdek wat je mag verwachten van het nieuwe gemeentehuis waar we de dienstverlening voor jou nóg beter maken.

Waarom een nieuw gemeentehuis?

  1. Voor onze personeelsleden, die momenteel nog verspreid zitten over meerdere locaties, creëren we één moderne werkplek waar ze samenwerken aan een onberispelijke dienstverlening voor jou.
  2. Puurs-Sint-Amands groeit: we zijn al met zo’n 27.000 inwoners. Dat vraagt om een groter en toegankelijker gemeentehuis waar we jou optimaal kunnen ontvangen!
  3. Onze oude gebouwen hebben hun beste tijd gehad. Ze zijn kostelijk qua onderhoud, herstellingen en energiebesteding.

Meer openingsuren voor jou

In het nieuwe gemeentehuis willen we de dienstverlening voor jou nog beter maken. Het wordt het administratieve hart van de gemeente waar je met al je vragen terechtkunt op één adres. We maken er een open huis van met meer openingsuren dan je tot nu toe gewend bent.

  • Maandag: 9u-12u en 13.30u-16.30u
  • Dinsdag: 9u-12u en 13.30u-16.30 u
  • Woensdag: 9u-12u en 13.30u-19u
  • Donderdag: 9u-12u en 13.30u-16.30u
  • Vrijdag: 9u-12u
  • Zaterdag: 10u-12u
  • Zondag: gesloten

Als enige gemeente in Vlaanderen voorzien we een zaterdagopening en twee avondopeningen (op woensdag in Puurs en op donderdag in Sint-Amands). Zo kun jij ook buiten je werkuren langskomen.

Op afspraak
Om bijvoorbeeld een geboorteaangifte te doen, gezinszorg aan te vragen of naar bouwvergunningen te informeren maak je een afspraak. Dan reserveren we tijd voor jou en hoef je niet aan te schuiven bij je bezoek. Heb je eenvoudige dingen nodig zoals huisvuilzakken, een Vrijetijdspas of een ticket voor cc Binder? Kom dit gerust ophalen zonder afspraak.

Nieuw: een sas
Een deel van het gemeentehuis zal zelfs toegankelijk zijn buiten de openingsuren. Want er is een sas met lockers van bpost waar jij je pakje kunt ophalen. En gebruik je een budgetmeter voor de betaling van energiefacturen? Dan kan je die opladen in dat sas.

Digitale dienstverlening

We zien je graag komen in ons nieuwe gemeentehuis. Maar regel jij je zaken liever van thuis uit? Dat kan natuurlijk ook! De laatste jaren is onze digitale dienstverlening alleen maar gegroeid. Heel wat dingen kun je online aanvragen via onze website – waar en wanneer je maar wil. 

Nieuw gemeentehuis

Veel diensten verzameld op één plek

Op deze nieuwe plek vind je bijna alles onder één dak. Wist je dat bijvoorbeeld ook onze diensten van het Sociaal Huis naar het nieuwe gemeentehuis verhuizen? Je zult er dus ook terechtkunnen met je vragen over welzijn en financiële steun.

Wie verhuist niet?
Sommige van onze collega’s blijven op hun vertrouwde werkplek: in de twee bibpunten, op de technische dienst, in JOC WIJland, in sporthal Vrijhals en in de buitenschoolse kinderopvang.

Ook sommige externe partners blijven waar ze zijn. Zo zul je Kind & Gezin, Ferm en Woonveer nog altijd terugvinden in de Palingstraat in Puurs.

Ook bij jou in de buurt

Uiteraard is het nieuwe gemeentehuis niet de enige plek waar je terechtkunt. In Sint-Amands wordt de dienstverlening van het oud-gemeentehuis & sociaal huis behouden. En dan heb je nog dienstencentra de Nieuwe Ark in Ruisbroek en Paepenheide in Breendonk.

Nog meer te beleven
Het nieuwe gemeentehuis staat op het Forum. Dat is in Puurs-centrum dé plek waar van alles te beleven valt. Je vindt er cc Binder, Sport- en Evenementenhal Binder en Academie Forum 11. Bovendien sta je er op een boogscheut van de bib, scholen en het winkelcentrum.

De openbare ruimte op het Forum wordt een groene oase die autovrij blijft. Je wagen laat je achter op één van de tachtig parkeerplaatsen onder het nieuwe gemeentehuis of aan de achterkant van het gebouw op de bestaande grasdalparking.

Nieuw gemeentehuis

Een groen Puurs-centrum

Als lokaal bestuur willen we het goede voorbeeld geven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom stond het klimaat centraal bij de bouw van het gemeentehuis en de aanleg van de omgeving daarrond.

Het gebouw van de toekomst
In het gebouw kozen we voor duurzame materialen en gaan we slim om met energie- en waterverbruik. Zo zijn er zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende toestellen en een groendak als waterbuffer. Regenwater hergebruiken we. 

In het nieuwe gemeentehuis zorgen groene patio's voor extra infiltratie van regenwater en voor een aangename bezoekersbeleving. De omgeving rond het gebouw wordt ook nog aangelegd met grote groenzones vol bomen, struiken en planten en met waterdoorlatende verharding.

Dankzij deze inspanningen scoren we uitstekend op de BREEAM-schaal. Dat is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Denk aan richtlijnen voor onder meer energiebeheer, ecologie, afval, waterverbruik en welbevinden van de gebruikers.

 

BREEAM

Eerst de woning, dan de tuin aanleggen
De realisatie van het nieuwe gemeentehuis is een deelproject binnen het masterplan ‘De tuinen van Puurs’. Dat werd zo’n tien jaar geleden op tafel gelegd met als doel: Puurs-centrum een nieuwe uitstraling geven en er een aantrekkelijk leefgebied van maken.

Hoe? Door voorzieningen te zetten als cc Binder, Academie Forum 11 en wooneenheden. En vooral: door die met elkaar te verbinden door tuinen die openbaar of privé zijn. Zo zorgen we voor groene zones tussen de gebouwen. Noodzakelijk om klimaatuitdagingen zoals hitte en overstromingen aan te pakken. Sommige groene zones zijn al aangelegd, zoals de Kloostertuin en het Harmoniepad. Maar heel wat andere moeten nog volgen. Dat is een logische laatste stap: net zoals bij je thuis zet je éérst je woning en leg je pas nadien de tuin aan.

 Omgevingsaanleg nieuw gemeentehuis

Contact

PSSST Mis geen enkel nieuwtje over Puurs-Sint-Amands

 

 

Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens lees je in onze privacyverklaring.