Ouder in spé?

Kraamzorg

Wil je je kinderwens in vervulling laten gaan? Of ben je net zwanger? Dan doe je er goed aan om je meteen te laten begeleiden. Kraamzorg is de zorg voor moeder en baby vóór de geboorte en gedurende de eerste 8 tot 12 weken na de bevalling. Een kraamverzorgende kan helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … Voor alle info kan je terecht bij één van de Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg. Voor onze regio is dat de Kraamvogel. Met hen kan je bellen, chatten.. Je kan hen alle vragen stellen, zowel over kraamzorg zelf als ook over de aangeboden workshops.

In onze gemeente hebben we een eigen dienst GEZINSZORG​. Neem gerust contact met hen op!

Het is aangeraden om kraamzorg al 3 maanden voor je bevalling te regelen. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp. Informeer je bij de Expertisecentra Kraamzorg.

Een vroedvrouw vinden kan je via vroedvrouw.be. Ga eens langs voor een kennismaking. Is er geen klik? Zoek dan verder, want bij je vroedvrouw moet je zó op je gemak zijn dat je de gênantste vragen durft stellen. De zorg van een vroedvrouw en kraamverzorgster geeft je de nodige rust, ondersteuning en tijd om een evenwicht te vinden in je leven als kersverse ouder en te genieten van je baby.

Voor louter huishoudelijke hulp kan je terecht bij initiatieven zoals de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (P.W.A.'s) en de dienstenchequebedrijven.


Groeipakket

Het groeipakket (vroeger kinderbijslag) dien je zelf aan te vragen. Alle info hierover kan je vinden via groeipakket.be.


Consultaties KIND & GEZIN​

Aanstaande gezinnen met kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen in een consultatiebureau terecht bij een multidisciplinair team voor preventieve zorg op maat: medisch onderzoek, vaccinaties, opvolging van gewicht en groei, opvolging van de ontwikkeling (motoriek en taal), oog- en gehooronderzoek,...

  • gratis
  • Het consultatiebureau biedt extra aandacht aan kwetsbare gezinnen, prematuriteit, …
  • Ouders krijgen praktisch en professioneel advies op psychosociaal of pedagogisch gebied over voeding, ouderschap, opvoeding, maatschappelijke participatie, het Groeipakket, …
Als je zwanger bent, wordt je automatisch door hen gecontacteerd. Je hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen.


Op de website van Kind en Gezin kan je massa's informatie vinden.

Ook bij de gezinsbond kan je terecht voor informatie en workshops.