Pin- en puk code

​​​​​​​​​​Een elektronisch identiteitsdocument bevat volgende codes:

  • een pukcode om de identiteitskaart te activeren
  • een pincode om de kaart te gebruiken voor elektronische toepassingen vb: my pension, my minfin, my career, my belgium, tax on web.

Wil je een andere pincode? Wijzig de pincode dan wanneer je het identiteitsdocument gaat afhalen. Kies een code die jij goed onthoudt, maar die anderen niet makkelijk raden.  Bewaar de code op een veilige plaats, ver weg van je identiteitsdocument.  

Moet je de pincode ingeven? Dan krijg je drie pogingen. Ben je de code vergeten? Is je kaart geblokkeerd? Ga dan met je pukcode naar de dienst Burgerzaken en vraag een nieuwe pincode aan. Ben je ook de pukcode verloren? Dan helpen de medewerkers van de dienst Burgerzaken je verder. 

Procedure

Je kan op twee manieren een nieuwe pin- en pukcode aanvragen:
  • ​Surf naar my.belgium.be en vraag aan de hand van je rijksregisternummer een nieuwe pin- en pukcode aan. Drie weken later wordt de pukcode naar je thuisadres verstuurd.
  • Maak een afspraak en ga langs bij de dienst Burgerzaken en vraag daar je nieuwe codes aan.

Drie weken later wordt de pukcode naar je thuisadres verstuurd. Na ontvangst van de pukcode maak je een afspraak en ga je langs bij dienst Burgerzaken en neem je identiteitskaart en pukcode mee. Onze medewerkers kunnen dan je pincode activeren.

Meebrengen

Je eID

Aandachtspunten

​Is de termijn van drie weken voor het aanvragen van nieuwe codes te lang, dan zijn er nog enkele andere alternatieven/digitale sleutels, om alsnog toegang te krijgen tot de onlinediensten van de overheid.